Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii din centrele de plasament şi-au urcat visul pe scenă La întoarcerea din Finlanda, trupa „Arca“ se bucură de încă o victorie (galerie foto)

ro

03 Jul, 2017 00:00 3773 Marime text
După repetiţii temeinice şi îndelungate, trupa „Arca“ s-a întors victorioasă de la turneul din Finlanda. Formată, în prezent din copii din centrele de plasament, dar şi din copii din familii organizate, aceasta a reprezentat, pentru câteva zile, „ambasadorul“ tradiţiilor populare din zona Dobrogei, prin programe de muzică şi dans tradiţional, folcloric al etniilor care populează această zonă: aromâni, greci, turci, tătari, armeni.
 
Cu prilejul Zilei Universale a Iei, familia „Arca“ a avut o serie voluminoasă de reprezentaţii, participând la două spectacole şi distrându-se, în acest mod, împreună cu românii stabiliţi în Finlanda. Însă, înaintea roadelor muncii constante, copiii şi-au putut înlătura emoţiile, având ocazia să viziteze oraşul Helsinki. La spectacolele prezentate de micii artişti au participat şi cei care au venit să vizioneze, implicându-se activ nu numai în organizare, ci chiar venind să danseze alături de aceştia.
 
În acest context, Dan Cojocaru, coordonatorul trupei, dezvăluie detalii din culisele scenei şi o mică istorioară privind modul în care trupa „Arca“ a ajuns să prezinte spectacole în Finlanda: „Povestea acestui spectacol începe odată cu prima invitaţie pe care ne-a lansat-o Asociaţia Culturală Română Helsinki, anul trecut, când am fost să ducem mărţişoare în Finlanda, transmiţând peste hotare povestea mărţişorului, a tradiţiilor noastre şi chiar povestirile Bădiei Creangă. Familiile prezente la spectacol au «adoptat» copiii noştri şi astfel am petrecut cinci zile împreună. Am avut două zile de spectacol, iar cei mici au avut oportunitatea să se plimbe, să se distreze şi să serbeze cea mai importantă sărbătoare din Finlanda, «Iohanus», care reprezintă cea mai lungă zi din an, asemănătoare cu «Sânzienele» de la noi“.
 
Spectacolul s-a constituit ca fiind rodul muncii unei echipe de mici artişti cu potenţial valorificat de Dan Cojocaru, omul, artistul şi îndrumătorul trupei, care le-a oferit lucrurile de care aveau cea mai mare nevoie, respectiv încrederea în propriile forţe şi şansa de a evolua, atât în plan artistic, cât şi în mediul şcolar.
 
Despre evoluţia lor şi despre rezultatele recente, acesta a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „S-a realizat ceea ce mi-am dorit de la început de la cei mici - să devină un exemplu şi un model pentru ceilalţi colegi ai lor, în aşa fel încât să se elimine problemele pe care nu ne ferim să le expunem. Încercăm să rezolvăm problema faimoasă a mărului putred care le contaminează pe toate cele din jurul său şi atunci, dacă îl scoatem de acolo, celelalte mere se pot păstra sănătoase, energice, frumoase, dulci şi zemoase, iar în acest mod, nu se mai strică. Este drept, am mai avut şi copii care s-au rătăcit pe drum, dar avem şi victorii marcate de copii, de care sunt mândru“.
 
După cele două spectacole, copiii au primit cadouri şi s-au bucurat să mai aibă o reprezentaţie asemănătoare pe o insulă pe care au vizitat-o alături de noile membre ale trupei, Florentina Gârţu şi Lorena Babaşcu, eleve la secţia de canto în cadrul Centrului Cultural „Teodor T. Burada“, care, sub o notă de final, s-a conturat ca produsul excelent al unui final glorios şi merituos, rezultat din munca serioasă a unei echipe entuziaste.
 
Trupa „Arca“ aparţine Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada“, în colaborare cu DGASPC, este sprijinită de Consiliul Judeţean Constanţa, fiind formată, la început, numai din copii instituţionalizaţi şi deschizându-se pe parcurs tuturor micilor doritori de a se dezvolta pe plan artistic. Din programul ei fac parte trei mari domenii ale artei: muzică, dans şi teatru, activităţi accesibile, în continuare, oricărui copil constănţean cu potenţial.
 
Citeşte şi: 
 
Un episod nou din povestea copiilor din centrele de plasament Trupa „Arca“, ajunsă la finalul repetiţiilor, pleacă în Finlanda (galerie foto)
 
Copiii din centrele de plasament din Constanţa - generaţia cu visul pe scenă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 03 Jul, 2017 08:25 Bine ca s-au intors sanatosi cu totii. Exista pericolul , cconform obiceiurilor ciudate din aceasta tara, si din cele vecine, ca unii copii sa fie smulsi de autoritatile locale de linga tutorii lor, sub diverse pretexte: ca au basca trasa pe ochi, ca au tusit prea tare, etc. Hal de tari cu mari pretentii de civilizatie. mare curaj pe cei care au organizat acest turneu la ciudatii aia.