Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consumul de energie termică, redus Distribuţia pe orizontală şi contorizarea individuală a apei calde, o soluţie eficientă, propusă de RADET constănţenilor (galerie foto)

ro

17 May, 2018 00:00 5482 Marime text
În urmă cu doi ani, RADET Constanţa a propus asociaţiilor de proprietari din municipiul Constanţa o soluţie tehnică care să le asigure un control individual asupra confortului termic şi a costurilor aferente. Soluţia propusă de regia constănţeană constă în schimbarea actualei distribuţii din blocurile de locuinţe, pe verticală, într-o distribuţie pe orizontală, care permite contorizarea individuală la uşa fiecărui apartament şi asigurarea apei calde de consum în regim continuu.
 
După aproape un an de la punerea în funcţiune, RADET Constanţa a prezentat, ieri, o situaţie comparativă a consumurilor realizate înainte şi după implementarea proiectului la un bloc din municipiu.
 
Aşadar, directorul general al RADET Constanţa, Liviu Popa, şi membrii Asociaţiei de Proprietari bloc MF3 de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanţa au prezentat, ieri, beneficiile obţinute prin utilizarea timp de un an a instalaţiei de distribuţie pe orizontală a energiei termice cu contorizarea consumurilor la nivel de apartament.
 
„Printre avantajele utilizării instalaţiei de distribuţie pe orizontală a energiei termice cu contorizarea consumurilor la nivel de apartament se numără: creşterea calităţii serviciului de furnizare a căldurii şi a apei calde, faţă de celelalte soluţii alternative, gestionarea costurilor prin reducerea consumurilor de energie termică şi apă, posibilitatea gestionării consumului la nivel de apartament şi asigurarea unei independenţe faţă de ceilalţi consumatori din bloc, menţinerea calităţii aerului din vecinătatea imobilului în lipsa oricărei forme de emisii de noxe, siguranţă în exploatare“, a explicat Liviu Popa.
 
Mai mult, pentru a evidenţia rezultatele obţinute în urma implementării proiectului, au fost alese pentru comparaţie două sezoane de furnizare încălzire succesive, de dinainte şi de după implementarea proiectului, respectiv sezonul de furnizare încălzire 2016-2017 şi sezonul furnizare încălzire 2017-2018.
 
Consumul de energie termică pentru încălzire, după implementarea proiectului, s-a redus semnificativ - cu 41% faţă de sezonul anterior. Reducerea consumului se datorează scăderii semnificative a consumului de energie termică din subsolul blocului, prin eliminarea reţelei de conducte din distribuţia clasică, precum şi posibilităţii locatarilor de a-şi gestiona individual confortul termic şi costurile.
 
În ceea ce priveşte consumul de apă caldă, prin implementarea proiectului de distribuţie pe orizontală, se realizează recircularea apei calde la intrarea în fiecare apartament, temperatura apei calde de consum fiind asigurată în mod continuu. Din analiza consumului de apă caldă, se observă o scădere semnificativă a acesteia - 38%, motivul acestei scăderi fiind recircularea apei calde realizată la intrarea în fiecare apartament, şi nu la branşamentul blocului, cum este soluţia tehnică în distribuţia pe verticală.
 
„Apartamentele contorizate astfel achită doar energia termică pe care o consumă şi nu mai depind de vecini. În baza convenţiei de facturare individuală, consumatorul achită către RADET costul consumului realizat şi, astfel, are independenţă faţă de vecini. Dacă un vecin este rău-platnic, RADET opreşte de la contorul individual furnizarea apei calde. Veţi avea surpriza să constataţi că o centrală termică de apartament nu are capacitatea să producă apă caldă la temperatura necesară, în timp ce RADET reuşeşte acest lucru cu ajutorul acestui sistem“, a explicat directorul Liviu Popa.
 
Consumatorii care vor alege implementarea proiectului de distribuţie pe orizontală vor scoate din buzunare circa 3.000 de lei, mai spune directorul RADET Constanţa, Liviu Popa. În această sumă este inclus şi
costul unui contor, care se va monta la intrarea în apartament.
 
Trebuie să precizăm că schimbarea de distribuţie a căldurii şi a apei calde de pe verticală pe orizontală este posibilă doar cu acordul asociaţiei de proprietari. Mai mult, trebuie să ştim că la o scară nu pot funcţiona concomitent cele două modalităţi de distribuţie a apei calde şi a căldurii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dinu 19 May, 2018 07:38 In interiorul apartamentului, alimentarea si returul apei de incalzire pe unde se realizeaza: pe jos ( necesare trecari in dreptul usilor) sau pe sus (inestetic) ?