Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa a găzduit dezbaterea publică privind reforma în domeniul sanitar Ministrul Eugen Nicolăescu - „Anul 2013 este un an de temelie pentru organizarea sistemului” (galerie foto)

ro

30 Aug, 2013 00:00 1607 Marime text
Ministerul Sănătăţii, reprezentat de ministrul Eugen Nicolăescu, a organizat, ieri, la Constanţa, o dezbatere regională pe tema proiectelor de acte normative privind rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, reuniune la care au luat parte specialişti din domeniu şi autorităţi din regiunea de sud-est, fiind cea de-a doua dintr-un program ce cuprinde consultări de acest fel în alte şapte centre din ţară, până la sfârşitul lunii septembrie.

Dezbaterea a avut loc pe proiecte supuse perfecţionării sau obţinerii unei variante care să rezolve gravele probleme din sistem. Alături de ministrul Sănătăţii, la Constanţa au ajuns şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi, secretarul de stat Adrian Pană şi consilierul ministrului Sănătăţii, Victor Mora. „Ne dorim un sistem sanitar bun, care azi nemulţumeşte pacienţii, cadrele medicale şi autorităţile locale. Anul 2013 este un an de temelie pentru organizarea sistemului. Până în ianuarie 2014 trebuie să aplicăm eficient şi consecvent ceea ce ne-am propus”, a declarat ministrul Nicolăescu.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai asociaţiilor de pacienţi, ai societăţilor şi patronatelor medicilor de familie, ai Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, manageri ai spitalelor publice, reprezentanţi ai colegiilor judeţene ale farmaciştilor, conducerile direcţiilor de sănătate publică, ai caselor judeţene de sănătate din judeţele Constanţa, Tulcea, Buzău, Galaţi, Brăila şi Vrancea. Pe agenda întâlnirii s-au aflat direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază. Variantele finale obţinute în urma acestor consultări ample în toată ţara se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii şi opoziţiei, pentru a deschide proiectele către cât mai multe păreri, iar Parlamentul urmează să fie consultat înainte de i se transmite proiectele spre dezbatere şi adoptare.

Pachetul de servicii medicale de bază, piatra de încercare a sistemului sanitar

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a mai declarat că pachetul de servicii medicale de bază, ale cărui principii definitorii se află în dezbatere publică, „reprezintă piatra de încercare a sistemului sanitar”. În opinia sa, „acest pachet aşează toate serviciile esenţiale pentru viaţa omului, de care trebuie să beneficieze toţi cetăţenii, atunci când au nevoie, indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi”. Alte proiecte de acte normative ce vizează reforma din sistemul sanitar, cum sunt cele privind creşterea veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, modificarea statutului spitalelor sau legea răspunderii civile a personalului medical urmează a fi dezbătute şi aprobate, pentru a putea fi aplicate începând cu anul 2014. Ministrul Nicolăescu a mai spus că „distribuirea cardurilor de sănătate cu medicii de familie este cea mai proastă soluţie”, angajamentul său fiind pregătirea unui nou act normativ până la 15 septembrie, pentru rezolvarea acestei probleme. „Medicii de familie au fost însă de acord cu iniţializarea cardurilor, ceea ce este un lucru absolut corect”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Spitalele vor deveni entităţi economice

Oficialul a mai precizat că se are în vedere transferarea unor părţi din activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică către Consiliile Judeţene, la Ministerul Sănătăţii rămânând doar atribuţiile de control sanitar. Tot ministrul Nicolăescu a mai adăugat că va fi schimbat şi statutul medicului, care nu trebuie tratat ca un bugetar. „Vrem să excludem spitalele din rândul instituţiilor publice bugetare. Spitalul să devină mai competitiv, iar medicii să fie scoşi din grila bugetară şi plătiţi în funcţie de performanţă. Spitalele vor deveni entităţi economice, iar managerii vor avea bugete globale. Formele de organizare vor fi stabilite de minister şi de Consiliile Locale sau Judeţene. Unităţile sanitare vor fi împărţite în spitale de interes naţional şi de interes local”, a mai subliniat ministrul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii