Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai mare companie petrolieră din lume începe prospecţiunile seismice în Marea Neagră pentru gazele naturale (galerie foto)

ro

14 Mar, 2013 00:00 2463 Marime text
La sediul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Grigore Antipa a avut loc ieri dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului în vederea unei achiziţii seismice 2D folosind tunuri seismice. De achiziţie sunt interesate societăţile ExxonMobil Exploration an Production România Limited Nassau (Bahamas), sucursala Bucureşti şi OMW Petrom SA.
Se doreşte, în acest sens, realizarea unor prospecţiuni seismice pentru indentificarea gazelor naturale din Marea Neagră, din zona Pelican Nord Est, perimetrului XIX Neptun, zonă cu un posibil potenţial ridicat de hidrocarburi.
Perioada de timp prevăzută pentru desfăşurarea prospecţiunilor seismice este estimată la circa 30 de zile. Operaţiunile vor demara la jumătatea lunii aprilie sau cel târziu la începutul lunii mai şi vor fi desfăşurate prin intermediul a două nave - Nava Explora din Italia şi Nava Perseu aparţinând GSP Constanţa. Achiziţia datelor se va realiza prin deplasarea navei Explora pe profile liniare, unele paralele şi altele perpendiculare, pe structura geologică, însumând un traseu cu o lungime de circa 500 kilometri. Nava se va deplasa de-a lungul fiecărei linii emiţând semnale acustice la intervale de aproximativ 12,5 metri la o viteză de 4,5 Nd. corespunzătoare unui interval de 5 secunde.
Distanţa faţă de Constanţa este de 177 kilometri, iar adâncimea apei în zonă de 120 - 150 de metri. De asemenea distanţele faţă de Bulgaria şi Ucraina sunt de 190 kilometri respectiv 124 kilometri.

Vezi poziţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului 

Proiectul privind achiziţia seismică a primit acceptul Agenţiei  pentru Protecţia Mediului. Concluzia reprezentanţilor APM este că „impactul semnalelor acustice generate de sursa seismică asupra componentelor biodiversităţii din zona de prospectare va fi minor, de scurtă durată şi reversibil după finalizarea activităţii”.

„Putem vorbi de producţie la finalul decadei”

Până a se ajunge la posibila extracţie de gaze naturale din Marea Neagră din perimetrul vizat mai este însă drum lung susţin cei de la ExxonMobil. Sonda Domino -1 a confirmat în 2012 prezenţa în acest perimetru a gazelor naturale, de aceea se şi doreşte realizarea în acest an a prospecţiunilor seismice. „Dacă descoperirea Domino -1 se va dovedi comercială, putem vorbi de producţie la finalul decadei”, a precizat Daniel Dinu, reprezentantul ExxonMobil. 

La dezbaterea publică au fost prezenţi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Petromar Resources, Petromar Petrom, Grup Servicii Petroliere Constanţa. 
Şedinţa a fost condusă de consilierul Anca Dinu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, dr. ing. Simion Nicolaev, director INCDM „Grigore Antipa” Constanţa, Daniel Dinu, reprezentant ExxonMobil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii