Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cardul de sănătate - pentru unii, bau-bau, pentru alţii, posibilitate de a deconta servicii medicale

ro

17 Mar, 2015 00:00 2606 Marime text
Începând cu data de 1 mai a acestui an, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale. În acest context, 31 de constănţeni asiguraţi au refuzat cardurile de sănătate invocând aspecte de ordin religios şi nu numai. Informația a fost prezentată ieri, în contextul unei conferințe de presă, de către Dragoş Poteleanu, directorul executiv al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanţa. Potrivit acestuia, persoanele în cauză vor putea beneficia totuși de servicii medicale gratuite chiar și în lipsa cardului.
 
„Asiguraţii ce refuză din diferite motive cardul de sănătate vor putea ridica de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanţa o adeverinţă, valabilă trei luni, în baza căreia vor putea beneficia de servicii medicale“, a declarat Dragoş Poteleanu. Potrivit acestuia, la nivelul judeţului Constanţa au fost distribuite 470.000 de carduri de sănătate, dintre care 59.000 au fost deja iniţializate de medicii de familie. Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanţa a precizat că, în prezent, la sediul instituţiei mai sunt 3.500 de carduri, care pot fi ridicate de asiguraţi în baza unei cereri. De asemenea, 128 de medici de familie au fost de acord să distribuie cardurile de sănătate asiguraţilor de pe listele lor. Cei care vor pierde sau vor deteriora cardul şi vor solicita altul trebuie să achite contravaloarea acestuia (2,2 euro), plus taxele poștale (2,74 lei). „Facem apel la cei care au primit cardul să-l utilizeze la prima prezentare la medic“, a mai spus Dragoş Poteleanu.

 Ce informații conține cardul de sănătate

 Sunt stocate informații precum numele și prenumele asiguratului, data naşterii, codul unic de identificare, numărul de identificare a cardului și termenul de valabilitate (cinci ani). La cerere, medicul de familie poate inscripționa și date medicale, spre exemplu boli cronice sau grupa de sânge. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii