Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica armeană „Sfânta Maria“ din Constanța își serbează, azi hramul. Hrisovul de binecuvânare arhierească, înmânat teatrologului Anaid Tavitian (galerie foto)

ro

21 Oct, 2018 10:42 1722 Marime text
Azi, Biserica armeană „Sfânta Maria“ din Constanța își serbează hramul. Sânta liturghie va fi oficiată de ÎPS Episcop Datev Hagopian.

Tot azi, teatrologul Anaid Tavitian va primi Hrisovul de binecuvânare arhierească. Ziua va continua cu binecuvântarea și sfințirea Madagh-ului din curtea bisericii armene, urmată de distribuirea pachetelor.

La ora 13.00, va începe o expoziție de fotografii, la hotelul Ibis, urmată de masa festivă să sărbătoarea Madagh-ului la restaurantul IBIS, cu spiijinul UAR Sucusrasal Constanța.
 
MADAGH-ul (Jertfa sau Pomana) este unul din cele mai vechi obiceiuri ale armenilor, ce cândva – în timpuri imemoriale – consta în aducerea de jertfe zeilor, spre a-i cinsti și a le câștiga bunăvoința. Această rânduială precreștină a fost păstrată însă și după creștinarea poporului armean, care – după cum se știe – a adoptat în mod oficial religia creștină,  devenind primul stat creștin din lume (anul 301 d.C.). Intrată în tradiție prin repetarea an de an, din străvechime,  sărbătoarea Madagh – ului a fost consacrată drept o nescrisă lege strămoșească, una dintre caracteristicile specifice ale colectivității armene, oriunde s-ar afla. Semnificația sa, însă a fost modificată, sărbătoarea nemaiconstând în aducerea ofrandei unor zei legendari, ci a dobândit noi sensuri profund umaniste: Jertfa care se pregătește și se împarte întru dobândirea grației divine pentru toți cei suferinzi, vârstnici și nevoiași, este destinată să procure tihnă și împăcare, pace și seninătate în sufletele tuturor credincioșilor.

UPDATE 2
Are loc binecuvântarea şi sfintirea MADAGH-ului ului în curtea bisericii armene si a bucatelor ce urmează a fi împărţite

UPDATE
Teatrologul Anaid Tavitian a fost atât de profund emoţionată de primirea hrisovului astfel încât nu a putut să își stăpânească lacrimile .Împreună cu hrisovul s-au citit şi câteva cuvinte despre omul de teatru care a adus atât de multe lucruri comunității armeneşti şi teatrului de-a lungul timpului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii