Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Avem tineri minunați și sunt convins că din ce în ce mai mulţi vor multiplica un 《model》, acela de a îndrăzni”, spune Şeful OTIMMC Cluj-Napoca, Bogdan Aron

ro

13 Dec, 2014 00:00 2558 Marime text
Județele Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Maramureș și Bihor se află într-o regiune în care, până acum, există 42 de acorduri semnate, iar 150 de tineri absolvenţi sunt deja angajați, în cadrul proiectului “Schema de ajutor de MINIMIS - Locuri de muncă subvenționate pentru tinerii absolvenți”. Despre acest proiect, am solicitat un interviu şefului Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Cluj-Napoca, Bogdan Aron.

Constatăm că proiectul se bucură de mare succes, în regiune...

Bineînțeles. Zona de NV a ţării este, în mod tradițional, un pol de dezvoltare din România și un număr mare de IMM-uri pe care noi le avem în coordonare generează un mare număr de posibilități de angajare. În afară de aceasta, județul Cluj este centru universitar cunoscut și, la rândul lui are potențial și ne oferă numărul de tineri de care avem nevoie. Iar proiectul este în plină desfășurare şi noi facem toate eforturile să-l popularizăm în continuare, să-l aducem la cunoștința cât mai multor aplicanți. Iar aceştia, aplicanţii, se împart în 2 categorii: fie IMM-uri care doresc să angajeze, fie tineri care doresc să aibă un loc de muncă. Grupul țintă este de 800 de tineri absolvenți. Noi sperăm să avem o cerere și mai mare, astfel încât acest proiect să continuie și pe viitor.

Care sunt facilitățile de care se bucură cele două părți, angajatorul și persoana angajată, tânărul absolvent?

Pentru angajator este un avantaj foarte clar: subvenția salariilor pentru locurile de muncă nou create. Iar în privinţa angajatului, un absolvent cu studii medii poate primi un salariu de 900 lei, net. Bineînțeles că se suportă inclusiv cheltuielile angajatorului. Iar un absolvent cu studii superioare va primi un salariu de aproximativ 1300 lei net, plus cheltuielile de rigoare. Această subvenție îl degrevează pe angajator de costurile salariale pe care trebuie să le suporte, ceea ce este un ajutor destul de substanțial.

Care este situația în regiunea dvs, din punctul de vedere al ofertei locurilor de muncă?

Între aceste şase județe, performerele regiunii sunt Cluj și Bihor, datorită contextului în care se află. Județul Bihor este la frontiera de Vest a României, iar accesul facil la infrastructura de transport a vecinilor, în special la rețeaua de autostrăzi, a dus ca foarte multe firme să își mute sediile și punctele de lucru în județul Bihor. Iar județul Cluj este un centru universitar renumit, care a dat șansa unor companii de renume din Occident să vină și să-și aleagă angajații. Clujul este și al doilea centru IT din România. Angajatorii au de unde alege în aceste județe și automat este mult mai ușor pentru ei.

42 de acorduri ați semnat până în momentul de față, ceea ce înseamnă un număr mare, dat fiind că proiectul a început în toamnă...

Activitatea anterioară a Oficiului, munca de popularizare și de diseminare a informației referitoare la programele pe care noi le desfășurăm, își arată acum efectele. Suntem cunoscuți, iar Oficiul nostru nu are nevoie de reclamă suplimentară. Mediul de afaceri știe că la Cluj-Napoca, pe Horea 13, are întodeauna un sprijin de nădejde.

Ce trebuie să facă un tânăr absolvent dornic să se angajeze imediat ce a terminat liceul sau facultatea, ori este student și vrea să se susțină financiar – pentru că sunt și astfel de cazuri?

Procedura este foarte simplă. Tinerii absolvenți vor accesa website-ul instituției. Acolo există un formular de înscriere on-line, pe care îl completează şi încarcă în aplicația programului respectiv documentația cerută: copie după actul de identitate, după diploma sau adeverința de studii, după care intră automat în baza de date de pe zona de interes. O procedură extraordinar de simplă. Aceeași procedură se aplică și în cazul IMM-ului aplicant. La nivelul Departamentului, se caută corespondența între cerințele aplicantului și potențialii absolvenți angajați. Asta nu înseamnă că IMM-ul respectiv nu poate să-și targeteze singur potențialii angajați. Vrem să fim cât mai flexibili și să dăm posibilitatea tuturor să se exprime, în cadrul acestui proiect. Munca noastră are și produce efecte, pentru că, în final, noi urmărim să creăm locuri de muncă, astfel încât să degrevăm bugetul consolidat de sarcina grea a șomajului și să impulsionăm IMM-urile pentru a obține o clasă de mijloc puternică.

Un tânăr absolvent are două opțiuni în momentul în care termină liceul sau facultatea: se poate îndrepta spre Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, de unde primește acea indemnizație timp de câteva luni, ori există posibilitatea aceastui proiect, prin care este încadrat la un loc de muncă şi poate fi remunerat cu 900 lei, în cazul studilor medii, ori 1300 lei, în cazul studii superioare și - în egală măsură - capătă și o experiență la locul de muncă...

Exact. Eu i-aș îndruma pe tinerii absolvenţi să vină către noi, către acest program inovativ, care le dă șansa să intre din primul pas în activitatea profesională, să-și rodeze capacitățile și abilitățile, să-și dezvolte alte capacități, astfel încât pentru viitorul loc de muncă să nu mai vină cu un CV „alb” la angajare. Programul urmărește trecerea de la școală, la viața activă. La rândul lor, IMM-urile angajatoare au un plan de școlarizare pe care trebuie să-l aplice cu respectivii absolvenți, pe criterii pe care și le stabilesc de comun acord, astfel încât acest proces de învățare să poată fi cuantificabil și ușor de urmărit, să se poată înregistra exact progresul și pașii făcuți, iar tânărul respectiv să învețe realmente ceva și să aplice, după aceea, la modul fundamental și planificat.

Programele de acest gen pot fi considerate şi măsuri prin care să fie diminuat numărul tinerilor care vor să plece la muncă în străinătate?

Bineînțeles. Avem foarte mulți tineri care au familiile deja plecate afară, la muncă și se gândesc că poate e mai bine acolo, decât acasă. Noi, prin programul acesta, dar și prin celelalte programe pe care le derulăm prin Oficiu, prin faptul că acordăm sprijin financiar pentru înființarea de companii – cum ar fi programul SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutant) – încercăm să-i conștientizăm, să mărim procentul de autoangajare și să le arătăm faptul că și aici există posibilități, că și în ţară se poate construi un viitor. Și poate creăm situația inversă, astfel încât familiile din străinătate să se întoarcă în ţară, pentru că fiul sau fiica lor și-a creat o firmă aici, că a început să-i meargă bine şi poate fi dezvoltată ca afacere de familie. Şi avem în desfășurare un program pe partea de educație antreprenorială – EMPRETEC – prin care se urmărește dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale tinerilor. În urma acestui program chiar sunt tineri care fac pasul cel mare și devin antreprenori.

Revenind la programul „Locuri de muncă subvenționate pentru tinerii absolvenți” - sunt peste 150 de tineri angajați până acum. Este un număr suficient de mare?

Da, totul decurge bine. Eu sper că până la finalul perioadei vom atinge targetul pe care îl avem stabilit. Cei 800 de tineri vor începe să lucreze, vor fi lângă un antreprenor și poate că unii dintre ei vor deveni ei înşişi antreprenori şi vor forma alţi tineri, la rândul lor.

Ar fi nevoie ca un astfel de proiect, cum este “Schema de ajutor de MINIMIS – Locuri de muncă subvenţionate”, în premieră în România, să continuie? Pentru că este un proiect-pilot, în momentul de față.

Pentru noi este un “must”, un „trebuie”.  De asta facem eforturi deosebite să-l ducem la îndeplinire cât mai bine, astfel încât să creăm premisele unei continuități a acestui program. Finanțarea există. Banii sunt primiți de către angajator. Este, deci, o chestiune absolut sigură. Aşa că eu îi aștept pe toți tinerii absolvenţi, care să vină cu mult curaj. Noi avem tineri minunați și sunt convins că – văzând că se poate - din ce în ce mai mulţi dintre ei vor multiplica un , acela de a îndrăzni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii