Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aspiranţi la funcţia de rector al Universităţii Ovidius Sorin Rugină, Doina Catrinoiu şi Ana Rodica Stăiculescu şi-au făcut publice planurile manageriale

ro

14 Apr, 2014 00:00 5158 Marime text
Cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Dobrogea, Universitatea Ovidius Constanţa, se pregăteşte de alegerile pentru funcţia de rector, care se vor desfăşura pe data de 12 mai. Până atunci, cei trei candidaţi, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic şef al Clinicii Medicină Internă I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, prof. univ. dr. Ana Rodica Stăiculescu, de la Facultatea de Drept, şi doctorul Sorin Rugină, şeful de secţie Boli Infecţioase II din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, trebuie să convingă cadrele didactice şi studenţii din componenţa Senatului şi a Consiliilor facultăţilor că merită funcţia de rector al Universităţii Ovidius. Astfel, între 11 aprilie şi 9 mai, cei trei candidaţi se vor afla în campania oficială de promovare a planurilor manageriale. Pe site-ul Universităţii Ovidius, dar şi pe paginile special create pentru alegeri, cei trei candidaţi - Sorin Rugina, Doina Catrinoiu şi Ana Rodica Stăiculescu, şi-au făcut publice planurile manageriale.
 
Programul managerial al prof. univ. dr. Sorin Rugină - „Arc peste timp. Punct şi... de la capăt!“
 
„Candidez la funcţia de rector al Universităţii Ovidius într-un moment de cumpănă pentru instituţia noastră. În alte vremuri de cumpănă, în primăvara anului 1990, în calitate de şef al Comisiei de Sănătate şi Protecţie Socială a CPUN, am participat la semnarea actului de naştere a Universităţii Ovidius din Constanţa. De atunci, lucrez cu pasiune şi perseverenţă la consolidarea acestei instituţii, convins fiind că oraşul nostru are nevoie de o universitate multidisciplinară puternică. (...) Voi fi, cu adevărat, rectorul tuturor. Pentru mine nu vor există tabere, nu vor exista învingători şi învinşi. Vom face parte toţi, cadre didactice, studenţi şi personal administrativ, dintr-o singură familie. Vom fi uniţi pentru a câştiga cu toţii, împreună, un viitor mai bun, şi pentru a deveni o instituţie de elită, aşa cum am gândit-o la începuturile sale. Universitatea Ovidius are nevoie să fie condusă de un rector care sa gândească liber. Deciziile trebuie luate de noi toţi, în comunitate, în interesul nostru, fără influenţe neprincipiale din afară“, spune prof. Sorin Rugină, pe pagina sa de prezentare. Candidatul Sorin Rugină şi-a propus realizarea următoarelor obiective strategice: funcţionarea corectă şi transparentă a mecanismelor instituţionale ale universităţii, asigurarea premiselor obţinerii unui calificativ adecvat în urma evaluării instituţionale a universităţii de către ARACIS, asigurarea unui cadru propice pentru desfăşurarea, la termen, a unor alegeri libere, democratice.
Planul managerial „Arc peste timp. Punct şi... de la capăt!“ vizează nouă aspecte: starea actuală a Universităţii Ovidius, Educaţie, Cercetarea ştiinţifică, Relaţia cu partenerii regionali şi internaţionali, Resursa umană, Studenţii, Infrastructura, Guvernanţă şi management şi Indicatori de succes. „Doresc să punem punct dezbinării. Să pornim de la capăt şi să recâştigăm încrederea în noi înşine şi în cei din jurul nostru. Doresc să creăm o atmosferă de conlucrare şi emulaţie, de viaţă universitară liberă, sănătoasă. Să punem capăt abuzurilor. Să corectăm regulamentele acolo unde acestea au deficienţe, şi apoi să le respectăm cu toţii. Deciziile trebuie luate împreună, prin dezbatere liberă, în structuri de guvernanţă democratice, bazate pe o consultare reală, largă, a tuturor membrilor comunităţii universitare. Iar legea trebuie să fie aceeaşi, egală pentru toţi. Să oprim declinul. Să întărim programele de studiu, deoarece, crescând gradul de satisfacţie al absolvenţilor şi al angajatorilor, vom avea mai mulţi studenţi şi o mai bună stabilitate a locului de muncă. Să stimulăm activitatea de cercetare, să creştem în ierarhiile naţionale pentru a atrage finanţări mai bune şi pentru a ne recâştiga prestigiul pe care îl merităm. Să realizăm o dezvoltare durabilă printr-un management antreprenorial, care să folosească mai eficient resursele, să diversifice sursele de finanţare şi să debirocratizeze administraţia. Doresc Unitate-Onoare-Competenţă pentru Universitatea Ovidius din Constanţa“, a conchis prof. Sorin Rugină.
 
Programul managerial al prof. univ. dr. Ana Rodica Brezeanu Stăiculescu - „Construieşte pe valori!“
 
„Suntem în perioada reinventării. Este o datorie a fiecăruia dintre noi să scoatem la lumină și să dăruim celorlalți tot ce este mai frumos și mai înălțător în sufletul și în spiritul nostru. Proiectul meu managerial se construieşte pe calităţi şi pe valori, se construieşte cu inteligenţă şi caractere. Eu cred în calităţile fiecăruia: cadru universitar, angajat şi student“, spune prof. Ana Rodica Brezeanu Stăiculescu, pe pagina de prezentare a planului său managerial. Acesta este dezvoltat pe şase axe: tradiţie şi inovaţie în asumarea misiunii Universităţii Ovidius, managementul activităţilor didactice, managementul activităţilor de cercetare, dezvoltarea relaţiilor internaţionale, strategia de dezvoltare a resurselor umane şi managementul financiar. „Universitatea Ovidius este o instituție de învățământ superior de prestigiu, cu o istorie și tradiție semicentenare, care și-a câștigat în timp, prin promovarea adevăratelor valori, poziția de nucleu de educație în spațiul dobrogean. Această instituție a reușit, în peste 50 de ani de activitate, să unească profesori, cercetători, studenți, pentru aceleași scopuri, de realizare a unei educații de cel mai înalt nivel și de promovare a valorilor culturii și spiritualității românești“, precizează prof. Ana Rodica Brezeanu Stăiculescu.
Programul său managerial își propune să răspundă realităților regionale și internaționale, prin continuarea măsurilor de implementare a Procesului Bologna, prin realizarea unor curricule academice moderne; compatibilizarea tuturor programelor de studii ale UOC cu cele naţionale şi europene; aplicarea politicii Ministerului Educaţiei pentru învăţământul superior în general şi a celei promovate de UOC în particular; aplicarea consecventă a principiului autonomiei universitare, pe linia procesului educaţional şi de cercetare; redimensionarea programelor academice ale UOC, în concordanţă cu cerinţele societale şi cu puterea de absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii; proiectarea unor module de educaţie antreprenorială şi dezvoltare personală în parteneriat cu alte universităţi de prestigiu; practicarea unui parteneriat activ cu studenţii, în respectul eticii academice, urmărind eliminarea discrepanţelor existente în actul comunicării între potenţialii angajatori şi mediul academic; manifestarea receptivităţii permanente faţă de propunerile studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în domeniile de interes comun, academic; elaborarea şi aplicarea strategiilor moderne în domeniul resurselor umane, urmărind o mai bună flexibilitate pe linia încadrării profesionale; redimensionarea şi eficientizarea activităţilor Centrului de Consiliere Educaţională şi Profesională, aplicarea consecventă a principiului autonomiei universitare, pe linia procesului educaţional şi de cercetare, redimensionarea programelor academice ale UOC, în concordanţă cu cerinţele societale şi cu puterea de absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii; proiectarea unor module de educaţie antreprenorială şi dezvoltare personală în parteneriat cu alte universităţi de prestigiu; practicarea unui parteneriat activ cu studenţii, în respectul eticii academice, urmărind eliminarea discrepanţelor existente în actul comunicării între potenţialii angajatori şi mediul academic; manifestarea receptivităţii permanente faţă de propunerile studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în domeniile de interes comun, academic. „Promovăm o schimbare de atitudine, prin care să câștigăm împreună încrederea partenerilor noștri naționali şi internaționali, a beneficiarilor actului de predare, dar cel mai important este să ne redobândim încrederea în noi înșine și în ceea ce putem face, bazându-ne pe VALORI perene: integritate, probitate, profesionalism, credință și tradiție, încredere în sine, loialitate“, a conchis prof. univ. dr. Ana Rodica Brezeanu Stăiculescu.

Planul managerial al prof. univ. dr. Doina Catrinoiu - „Ieri nu mai este, mâine nu a venit încă. Nu avem decât prezentul. Să începem!“

Planul managerial al prof. univ. dr. Doina Catrinoiu debutează cu un citat din Joel Barker: „Viziunea fără acțiune este un vis. Acțiunea fără viziune este doar timp pierdut. Viziunea însoțită de acțiune este cheia progresului“. „Punerea în practică a prezentului program managerial se bazează pe acţiuni şi coordonate, asumate de entităţile constitutive ale universităţii, prin responsabilizarea comunităţii universitare atât în structurile centrale, cât şi în facultăţi, prin planificarea strategică şi prin evaluarea periodică a gradului de reuşită“, susţine prof. Doina Catrinoiu. Planul managerial se bazează pe şase axe prioritare: Formare iniţială şi continuă, Cercetare, Relaţia cu beneficiarii interni şi externi, Relaţii Internaţionale, Managementul resurselor şi al finanţelor, Baza materială şi tehnologică IT. Prin planul său managerial, prof. Doina Catrinoiu îşi propune următoarele rezultate: creşterea numărului de studenţi, creşterea capacităţii instituţionale de a răspunde nevoilor actuale de formare sau de a anticipa evoluţiile pe termen lung, fortificarea sistemului de asigurare a calităţii şi excelenţei academice, transformarea, adaptarea şi ajustarea traseelor universitare, dezvoltarea şi transferul cunoştinţelor şi practicilor culturale, integrarea şi sinergia educaţiei şi cercetării într-un model de educaţie în care gândirea critică, analiza şi descoperirea sunt componente-cheie, prin confluenţa diferitelor paradigme şi perspective, deschidere şi transparenţă în politicile de promovare în cariera universitară. „Fiecare dintre cele şase obiective prioritare se va afla sub egida unui membru al rectoratului, care îşi va crea în jurul său echipa cea mai în măsură să-i asigure realizarea. Prorectorii responsabili de atingerea obiectivelor strategice vor garanta coordonarea măsurilor reţinute pentru atingerea rezultatelor şi vor stabili calendarul de realizare, vor prezenta semestrial rectorului, Consiliului de Administraţie şi Senatului stadiul de implementare şi gradul de realizare, pe baza indicatorilor definiţi în Programul managerial, vor evalua cuantumul resurselor necesare pentru realizarea obiectivului, în vederea realocării de resurse şi de mijloace suplimentare“, se precizează în planul managerial. „Ieri nu mai este, mâine nu a venit încă. Nu avem decât prezentul. Să începem!“, conchide candidatul pentru funcţia de rector al Universităţii Ovidius, prof. Doina Catrinoiu.
 
Planurile manageriale ale celor trei candidaţi pot fi consultate aici
- http://www.univ-ovidius.ro/pagini/alegeri-pentru-functia-de-rector-al-universitatii-ovidius-din-constanta-2014
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vasile 17 Apr, 2014 15:02 Staiculescu si-a adus aminte sa o cheama si Brezeanu... Foloseste o fotografie din tinerete Ce a impiedicat-o sa puna in aplicare toate lucrurile din planul managerial cand era Decan?
  • Marian 14 Apr, 2014 01:44 DOAMNA DR CATRINOIU RECTOR! ESTE SINGURA OPTIUNE VIABILA CARE VINE DIN PARTEA UNUI OM CARE ESTE NR 1 IN ROMANIA IN PROFESIE!!!!!!!!!