Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutorul social ar putea să fie acordat trei luni după ce persoana găsește de muncă

ro

16 Mar, 2021 00:00 2498 Marime text
  • Un proiect de lege vizează acordarea de ajutor social pentru persoanele care își găsesc de muncă, pentru încă trei luni
 
Persoanele apte de muncă şi care primesc ajutor social vor putea să primească acest drept încă trei luni după ce se vor angaja, potrivit unei propuneri legislative înregistrate la Senat, ale cărei prevederi ar trebui să se aplice de anul viitor.
 
Inițiatorii sunt Alexandru Victoria-Violeta - deputat PNL; Balint Liviu-Ioan - deputat PNL; Ciofu Cătălina - deputat PNL; Moisin Radu-Marin - deputat PNL; Molnar Ervin - deputat PNL; Roman Florin-Claudiu - deputat PNL; Varga Glad-Aurel - deputat PNL.
 
Propunerea legislativă, ce vizează modificarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat şi a Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune, stipulează că ajutorul social va fi acordat pe o perioadă de trei luni, o singură dată pe an, membrului de familie care realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme de angajare sau desfăşoară activităţi independente ori agricole, înregistrând venituri până la nivelul salariul minim brut pe ţară.
 
„Beneficiarii de ajutor social, apţi de muncă, trebuie să muncească, să devină independenţi de ajutorul de la stat, să îşi poată întreţine familia. Amendamentul adus Legii 416/2011 prin care dacă refuză un loc de muncă, aceştia nu mai primesc ajutorul social a avut beneficiul aşteptat, în sensul că a redus numărul de dosare de ajutoare de tip social cu circa 50.000. (...) Următorul pas trebuie să fie integrarea pe piaţa muncii a acestor persoane. Fără un loc de muncă, aceste persoane rămân dependente de ajutoarele de la stat. Şi nu putem reduce ajutoarele sociale fără a pune în loc măsuri de sprijin pentru obţinerea unui venit prin muncă, cu forme legale”, scriu iniţiatorii propunerii.
 
Prevederile propunerii ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor. De asemenea, iniţiatorii urmăresc să îi facă pe asistenţii sociali sau persoanele care se ocupă de asistenţa socială din cadrul primăriei să acorde mai multă atenţie acestor persoane pentru a descoperi care sunt cauzele pentru care nu-şi găsesc un loc de muncă.
 
„De la 1 ianuarie 2022, pentru stimularea unei vieți active și a participării pe piața muncii, în situația în care un membru al familiei realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare, sau desfășoară activități independente ori agricole, înregistrând venituri până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, beneficiează de ajutorul social, pentru o perioadă de 3 luni de la semnarea contractului, o singură dată pe an”, se arată în proiect.
 
Din datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în anul 2020, din aproximativ 170.000 familii beneficiare de ajutor social, pentru aproximativ 700 a fost încetată plata, din cauza refuzului unui loc de muncă. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii