Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutoare de încălzire pentru persoanele singure și familiile cu venit mic. Care este termenul pentru depunerea dosarelor

ro

14 Sep, 2018 00:00 4130 Marime text
Persoanele singure sau familiile care nu își permit să plătească facturile de încălzire în sezonul rece pot solicita, până la data de 15 octombrie 2018, ajutor de la stat. Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței este reglementat de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.
 
Ajutorul de stat este acordat sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru încălzire. „Pentru sprijinirea populației în perioada sezonului rece, autoritățile administrației publice locale pot stabili, prin hotărâre a consiliului local, măsuri de protecție socială din bugetele locale, după cum urmează: a) subvenții lunare pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației; b) ajutoare lunare pentru încălzirea locuinței cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat; c) atât subvenții lunare prevăzute la lit. a), cât și ajutoare lunare prevăzute la lit. b)“, se arată în actul normativ.
 
Persoanele singure cu un venit de până la 2,64 ISR (indicator social de referință) și persoanele care au un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 1,572 ISR pot solicita ajutorul de încălzire. Indicatorul social de referință reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat și include și indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația copiilor.
 
„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței acordat din bugetul de stat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 de lei în cazul familiilor și 1.082 de lei în cazul persoanei singure“, se arată în același act normativ.
 
Actul normativ stabilește că fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinței sunt asigurate de stat, mai exact prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
 
„Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinței, prevăzut la art. 8 (...) și art. 9 (...), se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale“, scrie în textul de lege.
 
„Lunar, în termen de 10 zile de la primirea facturii, asociațiile de proprietari/locatari au obligația de a defalca cheltuielile privind energia termică pe consumatori individuali, ținând cont de ajutorul pentru încălzirea locuinței stabilit în condițiile prezentei ordonanțe de urgență“.
 
De asemenea, „sezon rece” este considerat a fi perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2018 și 31 martie 2019, mai exact cinci luni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii