Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administratorul MSA Protect Construcţii SRL, firma care a început executarea silită a bisericii din Bugeac „Am primit răspuns de la Arhiepiscopia Tomisului. Aproape că mă ameninţă“

ro

09 Mar, 2019 00:00 3141 Marime text
Pe data de 3 aprilie, la sediul executorului Gavrilescu Alin-Mihail va avea loc o licitaţie pentru vânzarea unui lăcaş de cult (al Parohiei Bugeac), la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL.
 
În ediţia din data de 4 martie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Situaţie fără precedent. O biserică din judeţul Constanţa a fost scoasă la vânzare. Ce spun oficialii Arhiepiscopiei (galerie foto+document)“, în care anunţam că, în data de 3.04.2019, în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis nr. 46, la sediul BEJ Gavrilescu Alin-Mihail, va avea loc vânzarea la licitaţie publică a unui lăcaş de cult (al Parohiei Bugeac), la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL. Licitaţia va avea loc în data de 3.04.2019.
 
Administratorul societăţii MSA Protect Construcţii SRL, Mircea Parfene, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că a primit un răspuns „ameninţător“ de la Arhiepiscopia Tomisului. „Am primit un răspuns de la Arhiepiscopie, dat nu e semnat de arhiepiscopul Tomisului, e semnat de nişte consilieri. Aproape că mă ameninţă cu un proces, cu ceva penal, precum că vreau să vând biserica. Am de recuperat 370.000 de lei de la Parohia Bugeac, plus cheltuielile de judecată, aproape 400.000 de lei. Eu m-am întâlnit cam de 7-8 ori cu ÎPS Teodosie. Dânsul mi-a tot zis că se caută soluţii pentru rezolvarea situaţiei. I-am trimis, acum patru ani, cu confirmare de plată, o factură. Mi-au zis că se va rezolva. Eu am plătit şi impozitele la acea factură emisă. Încă 100.000 de lei în plus, a explicat Mircea Parfene.
 

Răspunsul formulat de Arhiepiscopia Tomisului

 
De altfel, Mircea Parfene ne-a pus la dispoziţie răspunsul primit de la Arhiepiscopia Tomisului. „Prin prezenta ţinem să vă aducem la cunoştinţă aspectele legale ce sunt încălcate în acţiunea de executare în dosarul nr. 606/G/2018, prin demersul făcut şi scoaterea la vânzare prin licitaţie publică a imobilului „biserică“ - bun sacru al Parohiei Bugeac. Facem precizarea cu privire la aspecte legate care sunt încălcate prin acţiunea pe care aţi pus-o în mişcare. Aşadar, ţinem să precizam că Parohia Bugeac beneficiază de biserică şi vatră parohială (terenul aferent bisericii în suprafaţă de 1.298 mp) încă din anul 1862. În anul 2009 au avut loc resfinţirea terenului bisericii şi demararea construirii unui nou lăcaş de cult.
 
Conform Pisaniei, sfinţirea bisericii a avut loc în data de 15.11.2011. Având în vederea prevederile legale din Legea nr. 489/2006, actualizată, cu privire la libertatea religioasă şi regimul general al cultelor şi statului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, consacrate prin HG 53/2008, coroborate, acţiunea demarată de dumneavoastră, în condiţiile în care consideraţi să continuaţi, încalcă flagrant legea şi va fi calificată drept ilegală. De asemenea, este de reţinut faptul că orice biserică are Antimis semnat de arhiereul locului, în cazul de faţă Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, document care consacră acordarea binecuvântării pentru începerea slujirii în lăcaşul de cult. Antimisul prezintă o importanţă deosebită, deoarece pe el se face sfinţirea Darurilor şi fără el nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie. Toate Antimisele cuprind numele parohiei, hramul bisericilor cărora le sunt destinate şi semnătura episcopului locului.
 
Faţă de cele arătate mai sus, considerăm că acţiunea dumneavoastră de executare este una ilegală şi vă solicităm să încetaţi acţiunea de executare demarată a imobilului - Biserica din Parohia Bugeac, în caz contrar rezervându-ne dreptul de a formula plângere penală“, se arată în răspunsul formulat de Arhiepiscopia Tomisului.
 

Licitaţia, la începutul lunii aprilie

 
Revenind la licitaţie, precizăm că a fost scos la mezat imobilul situat în Bugeac, comuna Ostrov, imobil înscris în Cartea Funciară nr. 100320 (nr. CF vechi 10362) a localităţii Ostrov, având număr cadastral 100320 pentru teren şi număr cadastral 100320-C1 pentru construcţie (nr. cadastral vechi 10085), imobil compus din teren intravilan în suprafaţă de 1.298 mp şi construcţie (lăcaş de cult nefinalizat - biserică) cu o suprafaţă construită la sol de 175 mp, proprietatea debitoarei Parohia Bugeac. Preţul la care a fost evaluat imobilul este de 423.385 de lei.
 
„Având în vedere că, în baza titlurilor executorii constând în decizia civilă nr.1553 din data de 05.10.2017 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 3321/118/2017, îndreptată prin deciziile civile nr. 97/05.02.2018 şi nr. 53/07.022019, şi în baza încheierii de încuviinţare a executării silite nr. 1017/03.04.2018, pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul nr. 2345/256/2018, Gavrilescu Alin-Mihail, executor judecătoresc în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, a început executarea silită împotriva debitoarei Parohia Bugeac, cu sediul în Bugeac, comuna Ostrov, la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL. În data de 3.04.2019, în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis nr. 46, la sediul BEJ Gavrilescu Alin-Mihail, va avea loc vânzarea la licitaţie publică a imobilului situat în Bugeac, comuna Ostrov, imobil înscris în Cartea Funciară nr. 100320 (nr. CF vechi 10362) a localităţii Ostrov, având număr cadastral 100320 pentru teren şi număr cadastral 100320-C1 pentru construcţie (nr. cadastral vechi 10085), imobil compus din teren intravilan în suprafaţă de 1.298 mp şi construcţie (lăcaş de cult nefinalizat - biserică) cu o suprafaţă construită la sol de 175 mp, proprietatea debitoarei Parohia Bugeac“, se arată în publicaţia de vânzare. Precizăm că piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Atanasie cel Mare“ a fost pusă pe data de 26.06.2009, pe locul vechii biserici din 1862. Slujba a fost oficiată de ÎPS Teodosie.
 

Despre Biserica „Sfântul Atanasie cel Mare“

 
Satul Bugeac este aşezat pe malul de nord-vest al lacului Bugeac, la o distanţă de aproximativ 1 km de şoseaua naţionala Ostrov - Constanţa. Vechiul sat Bugeac a fost aşezat la aproximativ 4-5 km spre vest, pe o colină înaltă, încât chiar din balta Dunării se vedea întreg satul. Spun bătrânii că strămutarea satului de pe aceasta colină - în locul unde se găseste astăzi s-a petrecut pe vremea ciumei lui Caragea Voda - adică în jurul anului 1831, din cauza pericolului ce-i ameninţa cu îmbolnăvirea. Pe colină, deşi satul număra puţini locuitori, au avut bisericuţa lor, construită din bârne.
 
Odată cu strămutarea pe locul de azi, aceştia au adus şi o parte din icoanele catapetesmei, pe care le-au folosit şi în biserica din noul sat. Prima biserica, cea de pe colină, a fost construită în triunghiul de la Tănase Pârvan, în formă de corabie, fără turlă, din gard de nuiele, lipită cu pământ şi învelită cu stuf. Gândul cu care s-a început construirea acestui lăcaş a fost să servească de şcoală, dar, fiind numit preot în satul Bugeac Constantin Popescu, de la Aidemir, s-a schimbat destinaţia ei în aceea de biserică a satului.
 
Şcoala a funcţionat în tinda ei, având ca învăţători pe preoţii şi dascălii bisericii. Cu vremea, această biserică s-a deteriorat, iar credincioşii au construit o altă biserică cu temelia de piatră, în formă de corabie, cu o turlă. Construirea acestei biserici s-a terminat în anul 1863. Dintre bunurile bisericii despre care s-ar putea spune că prezintă o importanţă mai deosebită datorită vechimii notam: psaltirea, scrisă în limba română cu litere chirilice, tipărită în anul 1854; precum şi icoana „Sf. Atanasie” din anul 1862. Întrucât slujbele bisericeşti nu mai puteau fi ţinute în acest lăcaş de cult, din cauza deteriorării suferite în timp, s-a luat decizia ca biserica să fie reconstruită din temelie, o serie de lucrări semnificative fiind derulate în acest sens.
 

Despre MSA Protect Construcţii SRL

 
MSA Protect Construcţii a fost înfiinţată în anul 2010, fiind specializată în execuţia lucrărilor de construcţii social-culturale, civile şi industriale. Sediul social al societăţii este în municipiul Bucureşti. Fondatorul firmei este Parfene Mircea, care a venit cu un aport la capitalul social de 200 de lei, echivalând cu 20 de părţi sociale. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, în anul fiscal 2016, societatea a avut 21 de salariaţi, a declarat o cifră de afaceri de 3.655.052 de lei şi o pierdere de 433.244 de lei. De asemenea, în anul 2017, societatea cu 20 de salariaţi a declarat o cifră de afaceri de 1.522.124 de lei şi o pierdere de 2.516.904 lei.
 
Citeşte şi:
 
Situaţie fără precedent O biserică din judeţul Constanţa a fost scoasă la vânzare. Ce spun oficialii Arhiepiscopiei (galerie foto + document)
 
Oficial, din sala de judecată Cum s-a ajuns ca biserica din Bugeac să fie scoasă la vânzare. Proces pe bani grei

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii