Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzaţii grave Părinţii copilului purtat între Spitalul Judeţean Constanţa şi o unitate privată, decişi să meargă până la capăt (documente)

ro

28 May, 2015 00:00 10828 Marime text


Soţii Brînzan, din Constanţa, acuză un medic primar pediatru că ar fi refuzat să le consulte copilul de şase ani, precizând totodată că doctorul ar fi adus injurii la adresa colegilor din sistemul privat de sănătate.
 
„Joi, pe data de 21 mai, copilul meu de şase ani a venit acasă de la şcoală, acuzând o stare proastă. Avea amigdalele umflate şi febră. Am mers la un medic din sistemul privat de sănătate, care l-a consultat, i-a pus branulă şi i-a dat un tratament. Noaptea i s-a făcut rău şi a vomitat sânge. Ne-am speriat şi am chemat ambulanţa. Medicii au insistat să mergem la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Judeţean, unde am ajuns în jurul orei 6.00 dimineaţa, pe data de 22 mai. La Urgenţe, unde nu erau pacienţi, am aşteptat 15 minute pentru a fi consultaţi de mediul de gardă George Miu. Dumnealui ne-a întrebat ce are copilul. Ca să nu pierd timpul povestindu-i, i-am prezentat raportul medical de evaluare, eliberat pe data de 21 mai de mediul Nicoleta Șeitan, care consultase copilul. Când a văzut raportul, a început să înjure colegii din mediul privat, de faţă cu copilul minor. Asistenta i-a sărit şi ea în apărare. Atunci, am luat atitudine, iar asta l-a enervat. I-am spus medicului de gardă că asemenea comportament îmi traumatizează copilul, eu fiind psiholog şi consilier. Singurul lucru pe care l-a făcut medicul a fost să-i ceară copilului meu să deschidă gura. I-am sugerat medicului să folosească un beţişor pentru a-i vedea amigdalele. Acest lucru l-a enervat şi mai tare şi mi-a spus să fac ce vreau. Asta a fost toată consultaţia. Copilul nu a primit îngrijiri, nu a fost diagnosticat şi nu a fost făcut protocolul care se face atunci când se consultă un pacient. În consecinţă, am luat un taxi şi am ajuns la ISIS, unde copilul a fost investigat. A fost stabilizat, deoarece, din cauza febrei, era deshidratat. Până la urmă, medicii au găsit şi cauza stării copilului: se spărsese un vas de sânge de pe amigdale“, ne-a povestit Iulia Brînzan, mama copilului. Soţii Brînzan sunt revoltaţi şi vor ca medicul despre care susţin că le-a tratat cu indiferenţă copilul bolnav să fie tras la răspundere. În acest sens, au trimis deja reclamaţii în atenţia Colegiului Medicilor din România, Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Am trimis prim email reclamaţiile, dar mâine (n.r. azi) vom merge să le depunem la registratură şi să primim număr de înregistrare. Dacă nu aveam bani să merg la un spital privat? Aş fi aşteptat să se schimbe garda ca să ne consulte alt medic?“, se întreabă mama copilului.

Directorul spitalului, Dănuţ Căpăţînă - „O să facem o anchetă“

În legătură cu cele reclamate de familia Brînzan, managerul unităţii sanitare, dr. Dănuţ Căpăţînă, a declarat: „Nu am nicio reclamaţie. Au trimis un e-mail prin care spun că ne-au reclamat peste tot. Medicul a avut un comportament absolut normal şi firesc, iar noi o să facem o anchetă internă şi o să-i dăm în judecată, pentru că nu este adevărat. Copilul era afebril, neagitat, fără vărsături, scrie în foaia de observaţie. Este un document medico-legal. Medicul nu este de capul lui acolo. Nu este singur în cabinet, mai era şi o asistentă. Nu ştiu dacă îl cunoaşteţi pe doctorul Miu, dar este unul dintre cei mai vechi medici pediatri din Urgenţă. Este unul dintre doctorii pe care, şi dacă îi pui la colţ, îi înjuri şi îi baţi, nu reacţionează. Poveşti nemuritoare am auzit. Noi o să facem o anchetă, dar aştept o reclamaţie scrisă. Nu este adevărat că vărsa sânge. Diagnosticul este confidenţial. Dacă se constată că acuzele către medic sunt nefondate, ne rezervăm dreptul de a-i da în judecată pe reclamanţi. Există o anumită limită. Putem să înţelegem nemulţumirea unora, pentru că a avea un copil bolnav nu este uşor, dar atâta timp cât toate lucrurile ne spun foarte clar că medicul a acţionat conform protocoalelor medicale, a fost absolut politicos şi i-a explicat, nu văd de ce am fi terfeliţi şi nu accept aşa ceva“, a declarat dr. Căpăţînă.

„Am încercat să semnalez domnului Avram, directorul medical al Spitalului Județean, acest episod. Comentariul domniei sale a fost pe măsura serviciilor spitalului: dacă aveți vreo dovadă, sesizați în scris, nu am timp de discuții. Vom face toate diligențele necesare“, îşi exprimă Silviu Brînzan nemulţumirea, în sesizarea pe care urmează să o depună, text pus la dispoziţie cotidianului ZIUA de Constanţa. Precizăm că am încercat să luăm legătura cu dr. Avram, însă acest lucru nu a fost posibil. Dacă medicul va dori să îşi exprime punctul de vedere pe marginea celor semnalate de soţii Brînzan, opinia sa va fi, ulterior, publicată.
De asemenea, menţionăm că am încercat să luăm legătura şi cu doctorul Miu sunând la asistentul-şef al secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, însă acest lucru nu a fost posibil. Facem precizarea că, dacă dr. Miu ne va transmite un punct de vedere pe acest subiect, el va fi publicat într-o ediţie viitoare.
 
La secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza fişele medicale pe care ni le-au pus la dispoziţie soţii Brînzan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii