Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început Postul Paştelui Ce avem voie şi ce nu avem voie să facem

ro

18 Mar, 2013 00:00 8309 Marime text
Azi a început postul Paştelui. De azi, credincioşii intră într-o perioadă mai lungă de cumpătare şi restricţii. De azi, până pe data de 5 mai, când vom sărbători Paştele, vom fi într-o perioada de reculegere şi reţinere. Dacă analizăm puţin semnificaţia denumirii pentru publicul larg, trebuie să spunem că termenul post este sinonim cu ideea de uscat, fără grăsime. Biserica ortodoxă pune accentual însă pe curăţirea spirituală, pe cumpătare în toate, inclusiv din punct de vedere alimentar. Aşadar, acest „sec” vizează accederea spre o stare spirituală aparte, prin pocăinţă şi rugăciuni, frecventarea bisericii, atitudine de smerenie şi, fireşte, respectarea cu stricteţe a canoanelor impuse în privinţa mâncării. Semnificaţia Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai vizează în chip plastic momentul pierderii Tărâmului Fericirii, a Edenului. Dar pe care l-am putea recâştiga, tot simbolic, printr-o atitudine cucernică, prin umilinţă, supunere şi post, care, dincolo de restricţiile culinare înseamnă un serios exerciţiu de voinţă, de stimulare a autocontrolului.

Fructe, legume şi cereale, în meniul credincioşilor

Postul ortodox care precede o sărbătoare mare este asociat în primul rând cu o alimentaţie strictă, din care sunt excluse o mulţime de mâncăruri: carnea, brânza, laptele, ouăle şi tot ce este preparat cu ele. Iată ce putem consuma:  fructe şi legume, migdale, nuci, alune, fistic, miere, fasole, orez, soia, cereale, cartofi.

Să ne abţinem de la distracţiile lumeşti

Postul nu este o dieta şi nu trebuie perceput ca un sir de restricţii, ci o perioada de înfrânare a poftelor, pentru pregătirea unui mare eveniment – Paştele. Postul nu înseamnă doar înfrânarea poftelor alimentare, ci şi abţinerea de la distracţiile lumeşti. Aşadar, în post nu se fumează, nu se bea alcool, nu se oficiază cununii religioase, nu se fac nunţi. Când vine vorba de relaţiile intime dintre soţ şi soţie, Biserica recomandă abstinenţa în post. Deşi este recomandat ca orice creştin să se abţină de la poftele trupului în perioada postului, există cazuri în care Biserica permite abaterile, fără a le percepe ca o dovada de necredinţă. Printre categoriile scutite de postul alimentar se numără copiii, bolnavii, bătrânii sau neputincioşii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii