Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 ani de la adormirea lui Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului

ro

30 Aug, 2015 00:00 3458 Marime text


Astăzi, se împlinesc 11 ani de la trecerea la Domnul a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului. Slujba de pomenire a vrednicului ierarh a fost oficiată, ieri, de ÎPS Teodosie, la Mănăstirea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Lipnița.
 
Lucian Florea s-a născut la data de 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ, judeţul Alba. A urmat studii la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamţ, la Institutul Teologic din Bucureşti şi la Academia Teologică din Zagorsk - Moscova. Studiile de doctorat le-a făcut la Institutul Teologic din Bucureşti şi la Ierusalim.
 
A fost tuns în monahism la mănăstirea Sihastru, în 1950, şi hirotonit ierodiacon în acelaşi an. După mai mulţi ani, Lucian Florea a fost ales de Sfântul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală, cu sediul la Paris, unde a activat până în 1980, când a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
 
În noiembrie 1985, a fost instalat la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titlul de „Tomitanul”. În timpul păstoririi Arhiepiscopului Lucian Florea, s-au reînfiinţat în judeţul Constanţa mănăstirile „Dervent”, „Peşterea Sfântului Apostol Andrei” şi „Sfânta Elena de la Mare”. De asemenea, au fost înfiinţate Facultatea de Teologie din Constanţa, în cadrul Universităţii „Ovidius”, revista eparhială „Tomisul Ortodox”, precum şi numeroase parohii.
 
De-a lungul anilor, Arhiepiscopul Lucian Florea a făcut parte din delegaţiile prezente la Conferinţa panortodoxă de la Rodos (1961), la a cincea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Nairobi (1975), la al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens (1977), dar şi la numeroase alte întruniri cu caracter ecumenic care au avut loc peste hotare.
 
Înaltpreasfinţitul Lucian Florea a trecut la Domnul în ziua de 30 august 2004. A fost înmormântat la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
 
Sursa foto: crestinortodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii