Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:44 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cross-device convergence. Tehnologiile web în 2018

ro

29 Oct, 2018 11:15 1640 Marime text
Din punct de vedere istoric, conceptul „cross-device” (dispozitive încrucișate) făcea referire la o aplicație și un website sau un website responsive ori cu versiune Mobile individuală, ce funcționează pe toate tipurile de dispozitive inteligente (cu conexiune la internet).
Conform predicțiilor făcute de Cindy Krum în articolul său „What to watch for in 2018: Mobile SEO predictions”, în 2018 această abordare a conceptului „cross-device” nu va mai fi suficientă, dacă ținem seamă de faptul că diferența între un website și o aplicație devine tot mai slabă, atât pe Mobile, cât și pe Desktop sau IoT.

Internet of Things (IoT)

IoT (internetul obiectelor) este un sistem de dispozitive computerizate interconectate, mașini și aparate mecanice și digitale, obiecte, animale sau persoane care dispun de identificatori unici și capacitatea de a transfera date printr-o rețea, fără a necesita o conexiune om-la om sau om- la-interacțiune cu computerul.

Unique Identifier (UID)
Un identificator unic (UID) este un șir numeric sau alfanumeric asociat unei singure entități dintr-un sistem dat. UID-urile fac posibilă abordarea acestei entități, interacțiunea cu aceasta.

Unde este provocarea?!

Soluția depozitării informațiilor în „cloud storage” devine tot mai populară și accesibilă în privința costurilor, iar mutarea sau accesarea acestor informații se face fără probleme de pe orice alt dispozitiv Desktop sau Mobile, astfel încât se păstrează istoricul și statusul acțiunilor asupra acestor informații pe toate dispozitivele simultan.
 
În aceste condiții, dezvoltatorii soluțiilor „cloud storage” vor fi interesați să dezvolte o aplicație sau o soluție web care să integreze toate tipurile de dispozitive Desktop sau Mobile, de pe care este accesată informația stocată, mai mult decât să dezvolte soluții individuale pentru fiecare tip de dispozitiv.

Citește și: Ce este SEO tehnic? Elemente de bază și 10 tehnici de optimizare tehnică a unui website

Aceeași tendință de unificare într-o singură soluție tehnică o vom găsi și în cazul aplicațiilor Google – Google Home și Google Actions, Google’s Voice-First și Voice-Only, fie înainte sau imediat după lansarea algoritmului de indexare mobile-first.

Convergența între Mobile și Desktop este evidentă și în cazul Windows 10: interfața Desktop integrează aplicații specifice pentru Mobile și arată ca un dispozitiv mobil inteligent cu Android.
PWAs și aplicațiile Android sunt deja disponibile în magazinul de aplicații Windows, ceea ce înseamnă că aplicațiile web progresive sunt deja disponibile și pot fi parțial utilizate pe desktop. În același sens, Microsoft a dezvoltat aplicații precum Outlook, Excel și Word, disponibile pe dispozitivele inteligente cu Android, fără licență.

AMP – pagini web accelerate pentru Mobile
Astfel de schimbări vom avea și în abordarea tehnologiei paginilor web accelerate pentru Mobile (AMP – Accelerated Mobile Pages). Acestea au fost concepute și dezvoltate pentru o mai bună performanță a paginilor web pe dispozitive mobile, dar vor fi adaptate pentru a fi accesibile și pe dispozitivele desktop, cu aceeași performanță tehnică ridicată. Astfel aceste pagini vor conta mult în ranking-ul Google, atât pe Desktop, cât și pe Mobile.

Citește și: Mobile SEO – totul despre optimizarea site-ului pentru mobil. Mobile SEO best practices


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii