Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Specialistul Nicolae Hâncu - Sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt demne de urmat

ro

03 Oct, 2016 20:02 1979 Marime text
Nicolae Hâncu, medic și nutriționist român, profesor universitar doctor, din anul 2011 membru de onoare al Academiei Române, se numără printre cei mai renumiţi specialişti în diabet zaharat, nutriţie, obezitate din ţară. Nicolae Hâncu pune mare accent pe cuvântul „echilibru”. Echilibru în toate, însă mai ales echilibru alimentar.
 
Profesorul şi medicul Nicolae Hâncu subliniază că „alimentaţia răspunde de 14 milioane de morţi în lume, anual. Alcoolul şi fumatul împreună fac 12 milioane de morţi”. Nu doar în alimentaţie trebuie să fim echilibraţi, ci şi când vine vorba despre somn, spune Nicolae Hâncu, conform doctorulzilei.
 

„Somnul are o influenţă extraordinară asupra comportamentului şi greutăţii noastre. Ar trebui să dormim între şapte şi cel mult nouă ore pe noapte, din care o oră să fie înainte de miezul nopţii. Dacă nu se doarme noaptea, totul lucrează împotriva sănătăţii. Nici prea mult somn, 10-12 ore cum obişnuiesc marii somnoroşi, nu face bine”, conform specialistului.

 
În opinia lui Hâncu, nu există alimente bune şi rele, ci alimente prietenoase, mai puţin prietenoase şi duşmănoase.


„De exemplu, să mănânci patru-cinci ouă pe săptămâna transformă oul într-un aliment extrem de prietenos, dar dacă mănânci zece ouă pe zi ca să îţi creşti masa musculară, oul devine neprietenos”.

 
În altă ordine de idei, alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt demne de urmat. „Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă", a declarat, pentru Adevărul, Nicolae Hâncu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii