Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înlocuitorii zahărului, un rol important în prevenirea cariilor

ro

28 Sep, 2018 00:00 1262 Marime text
Îndulcitorii sunt aditivi alimentari care dau gust dulce alimentelor în care sunt adăugați, precizează Wikipedia.org.
Aceștia stimulează receptorii pentru gustul dulce, la fel ca și zahărul însă unii conțin mult mai puține calorii decât acesta.
Îndulcitorii alimentari pot fi: Înlocuitorii pentru zahăr sunt folosiți pentru mai multe motive, inclusiv:
  • Scăderea în greutate –Unele persoane aleg să limiteze numărul de calorii consumate prin înlocuirea zahărului sau a siropului de porumb, bogate în calorii, cu alți îndulcitori care nu conțin calorii sau conțin foarte puține.
În felul acesta, pot să mănânce exact aceleași alimente ca și înainte și cu toate acestea să scadă în greutate și să evite problemele asociate cu un aport caloric excesiv.
  • Prevenirea cariilor –Glucidele rafinate și zahărul aderă la smalțul dinților, iar bacteriile răspunzătoare de apariția cariilor se hrănesc cu ele și se multiplică într-un ritm foarte rapid.
Bacteriile transformă zahărul în acid, care deteriorează dinții în timp.
Înlocuitorii pentru zahăr, spre deosebire de zahăr, nu predispun la apariția cariilor, deoarece bacteriile din cavitatea bucală nu se pot hrăni cu aceștia.
Un îndulcitor care are beneficii în acest sens, prevenind apariția cariilor este xilitolul. Acesta previne formarea plăcii bacteriene și erodarea smalțului dinților.
Acest efect se datorează faptului că xilitolul nu poate fi fermentat de către bacteriile din cavitatea bucală care se hrănesc cu zahăr.
  • Diabetul zaharat –Pentru persoanele care au diabet zaharat este dificil să își mențină nivelul de zahăr din sânge în limite normale și este necesar să limiteze aportul de zahăr.
Cea mai mare parte a îndulcitorilor artificiali oferă senzația de dulce, fără să crească glicemia. Unii aduc și un aport de calorii, însă sunt metaboilizați încet, prevenind de asemenea creșterea glicemiei.
  • Hipoglicemie reactivă –Indivizii cu hipoglicemie reactivă produc un exces de insulină după ce glucoza a ajuns în fluxul sangvin.
Acest lucru duce la scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, sub limitele de care corpul are nevoie pentru a funcționa corect.
Prin urmare, aceste persoane exact ca și diabeticii, trebuie să limiteze aportul de alimente cu indice glicemic mare, cum este pâinea și să folosească îndulcitori artificiali.
·        Costuri și mentenanță –Mulți înlocuitori pentru zahăr costă de fapt mai puțin decât zahărul.
Acest lucru se datorează faptului că au un cost scăzut de producție și se pot depozita pentru o lungă perioadă de timp, fără să se altereze.
Acest lucru le permite și să fie utilizați în produse cu termen mai lung de păstrare.   
Sorbitolul și xilitolul fac parte din grupa de alcooli ai zahărului, fiind numiți și polioli.
Aceștia sunt mai puțin dulci ca și zahărul, dar au proprietăți similare și pot fi folosiți la o gamă largă de alimente. 
Uneori se adaugă la aceștia și îndulcitori cu putere mare de îndulcire, pentru a completa gustul dulce.
Formula ideală poate fi foarte complexă și depinde de profilul alimentului în care este adăugat.
 
 
Sursă foto: Wikipedia.org
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii