Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam. Macedoromânca Florica Bagdasar. Prima femeie ministru din istoria României. Soția celebrului doctor Bagdasar

ro

19 Dec, 2016 05:10 12544 Marime text
Florica Ciumetti, s-a născut la 24 ianuarie 1901, în Monastir, Imperiul Otoman, din părinți Sterie și Anastasia (n. Papahagi).
 
A fost soția celebrului medic Dumitru Bagdasar.
 
Provenea dintr-o familie macedoromână: tatăl ei a fost Sterie Ciumetti, inginer de poduri și șosele și profesor de liceu de matematică, iar mama, Anastasia Papahagi Ciumetti, era soră cu Pericle Papahagi.
 
A început liceul la pensionul Pompilian, dar din cauza Primului Război Mondial și a refugiului, a continuat liceul în Moldova, la Roman, absolvind liceul „Roman Vodă” (secția modernă) în 1920.
 
S-a înscris apoi la Facultatea de Medicină din București pe care a absolvit-o în 1925. După stagiile de medic extern și intern la Așezămintele Brâncovenești a obținut diploma de doctor în medicină și chirurgie și dreptul de liberă practică.
 
În 1927 s-a căsătorit cu dr. Dumitru Bagdasar cu care a avut o căsnicie model.
 
Întorși în țară în 1929, după un stagiu de câțiva ani la Jimbolia și la Cernăuți (Spitalul de Boli Nervoase), soții Bagdasar au ajuns la București unde s-au stabilit definitiv și au rămas până la sfârșitul vieții.
 
În 1935 dr. D. Bagdasar a obținut deschiderea primei clinici de neurochirurgie la București.
 
El a operat pe creier în condiții primitive, improvizate: singura persoană care i-a fost constant alături, secondându-l în sala de operație, și încurajându-l până când și-a creat propria echipă de neurochirurgie a fost soția sa.
 
Florica a fost medic cu specialitatea neuropsihiatrie infantilă și a fost prima femeie ministru din România, la Ministerul Sănătății, în perioada 1946–1948.
 
În august 1948, pe când se afla într-o campanie antimalarie, într-o inspecție în Dobrogea a Florica Bagdasar a fost eliberată din funcția de Ministru al Sănătății fără vreo explicație prealabilă.
 
A murit pe 19 decembrie 1978, când avea 77 de ani.
 
Sfârșitul dramatic al Floricăi Bagdasar a fost descris de scriitorul american Saul Bellow în romanul său Iarna Decanului Saul Bellow și-a însoțit soția, Alexandra Bellow (fostă Alexandra Ionescu Tulcea), în România când mama acesteia, Florica Bagdasar, era grav bolnavă, pe moarte. Florica Bagdasar este unul din personajele romanului.
 
O placă memorială situată pe imobilul din Strada Speranței nr. 13, București, Sectorul 2, reamintește că aici au locuit dr. Dumitru Bagdasar și dr. Florica Bagdasar.
Sursa text: wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii