Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Zece uleiuri cosmetice folosite pentru protecția pielii

ro

16 Aug, 2021 00:00 977 Marime text
  • Pielea noastră, învelişul nostru extern care realizează contactul cu toţi factorii de mediu înconjurători, are nevoie de permanentă îngrijire şi protecţie.

În special vara, dorinţa multor oameni este să expună mari părţi dezgolite din corp, la soare. Dar radiaţiile solare din ultimii ani sunt deosebit de intense, iar rezistenţa pielii la radiaţii solare este scăzută la majoritatea orăşenilor (prea mult stat în interior). De aceea este nevoie de o protecţie corespunzătoare, cât mai naturală şi cât mai simplă. Şi produsele cele mai blânde şi folosite milenar în acest scop sunt uleiurile cosmetice – începând cu celebrul ulei de măsline, folosit de mii de ani de grecoaice şi italience pentru a-şi proteja pielea de arşiţa soarelui şi până la exoticul ulei de argan, folosit de marocance în acelaşi scop.

Vom trece în revistă principalele uleiuri ce pot fi folosite în scop cosmetic, de la cele mai simple şi ieftine, ce pot fi găsite în orice magazin natural, până la cele mai complexe şi rafinate, pe care le puteţi găsi doar în magazine specializate.

1) Uleiul de măsline obţinut prin presare la rece este cel mai bun ulei de protecţie şi hidratare a pielii, fiind folosit ca bază pentru o serie de produse cosmetice şi de masaj. Se poate aplica direct pe piele, înainte de expunerea la soare. Recomandăm varianta de Ulei cu Arnica, de la Plantextrakt Cluj, în care în uleiul de măsline există tinctură de Arnică, cu efecte cicatrizante şi anti-traumatice recunoscute. Este cea mai bună opţiune a protecţiei estivale împotriva arsurilor solare, dar şi pentru tratamentul acestor probleme (de 2-3 ori pe zi).

2) Uleiul din seminţe de strugure este un ulei uşor resorbit de piele, pe care o înmoaie şi o întinde, conţinând cantităţi însemnate de vitamina E şi minerale precum zinc, cupru şi seleniu. Este indicat pentru menţinerea tinereţii pielii, dar şi pentru tratamentul unor afecţiuni ce determină îngroşarea pielii (keratoze, bătături, monturi, psoriazis) sau în depigmentări (pete albe sau maronii). Masajul făcut după baie cu ulei de sâmburi de struguri împiedică pierderea apei, menţinând pielea hidratată şi-i dă pielii strălucire, fineţe şi aspect tânăr. Pentru că uleiul de struguri penetrează rapid epiderma, nu lasă senzaţia de piele grasă şi o poate proteja de vânt şi de soare. Pentru protecţia solară, se recomandă un amestec de Ulei de seminţe de strugure cu Uleiul cu Arnica de la Plantextrakt, în părţi egale, de aplicat pe întreaga piele a corpului.

3) Uleiul de avocado este un ulei cu efecte emoliente, de înmuiere a unei pieli neelastice şi întărite, pentru că penetrează pielea mai bine decât orice alt ulei de plante. Şi acesta se poate amesteca cu Uleiul de măsline (sau Uleiul cu Arnica de la Plantextrakt, în părţi egale), pentru a pregăti pielea pentru soare. Se mai poate amesteca cu Ulei din germeni de Grâu, în părţi egale, pentru a preveni şi trata vergeturile (în sarcină sau curele de slăbire). Stimulează producţia de colagen, astfel că reprezintă unul dintre cele mai importante uleiuri pentru tratamentul sau prevenţia apariţiei ridurilor.

4) Uleiul de germeni de grâu este un ulei nerafinat, o sursă excelentă de vitamina E. Stimulează formarea celulelor pielii, hrăneşte şi ajută la întreţinerea pielii uscate, deshidratate, reduce vergeturile şi ajută la tratamentul arsurilor solare (se poate combinat cu Uleiul cu Arnica).

5) Uleiul de migdale este un ulei ce poate fi folosit în fiecare dimineaţă pentru hidratarea şi regenerarea tenului. După curăţarea feţei dimineaţa, este nevoie doar de uleiul de migdale, care rămâne pe faţă timp de o oră, după care pielea îl absoarbe în totalitate (uleiul de avocado şi cel de sâmburi de strugure nu determină deloc acest aspect uleios). Dar pentru pielea uscată, cu tendinţă de descuamare, pe faţă sau corp, uleiul de migdale reprezintă soluţia ideală.

6) Uleiul de caise realizat prin presarea la rece a sâmburilor de caise, conţine o cantitate mare de vitamina E şi numeroase minerale cu efect deosebit asupra pielii. Conferă hidratare pielii feţei, o face mai elastică şi mai flexibilă, stimulează procesul de regenerare al pielii şi este ideal pentru pielea sensibilă şi delicată. Este un excelent anti-rid, fiind recomandat la femeile gravide, pentru întreţinerea elasticităţii şi supleţii pielii.


7) Uleiul de chimen are proprietăţi anti-bacteriene şi este considerat un remediu pentru boli de piele precum eczemele, psoriazis-ul şi mătreaţa. Este un ulei ce conţine peste 100 de principii active şi acizi graşi polinesaturaţi, cu efecte benefice asupra pielii uscate, sensibile şi iritate. Poate fi folosit ca atare, sau în combinaţii cu alte uleiuri cosmetice, precum uleiul de sâmburi de strugure, de avocado, de migdale sau de floarea soarelui.

8) Uleiul de măceş (trandafir sălbatic) este un ulei care se absoarbe rapid în piele şi nu lasă urme grase, fiind un adevărat răsfăţ pentru piele. Este renumit pentru refacerea cicatricilor de diferite cauze, de la operaţii chirurgicale şi până la acnee sau arsuri. Are şi efect anti-rid, este util pentru prevenirea şi ameliorarea vergeturilor, pentru cuperoză, ameliorarea cearcănelor, fiind ideal pentru masajul facial, dar şi al întregului corp.

9) Uleiul de ciuboţica cucului este un ulei dintr-o plantă foarte răspândită în ţara noastră, folosit cu mult succes în combaterea infertilităţii femeii. De uz cosmetic este important, întrucât conţine vitamia C şi ajută la menţinerea elasticităţii pielii, hidratând pielea şi unghiile.

10) Uleiul de argan – este un ulei anti-îmbătrânire produs în Maroc, fiind indicat atât pentru piele, cât şi pentru firele de păr şi unghii. Este excelent în tratamentul arsurilor, al cicatricilor după acnee severă sau după varicelă. Este un ulei extras prin presare la rece cu efecte de protecţie a pielii, prevenind uscarea sa şi menţinând supleţea tegumentelor.

Aveţi descrise pe scurt 10 uleiuri naturale, din care să puteţi face multiple combinaţii, funcţie de preferinţă şi nevoi. Ele vor înlocui cu succes orice cremă cosmetică chimică de protecţie şi vor ajuta pielea să iasă cu bine din arşiţa verii.

Recent am testat eficacitatea Uleiului de Arnica, combinat cu Uleiul de caise, la tratamentul unei arsuri solare moderate, pe braţe şi membre, după expunerea prelungită la soare în ora de prânz. Eficacitatea combinaţiei mi-a fost dovedită de uşurarea evidentă a simptomelor de arsură după primele două aplicaţii pe piele.
Voi testa toată vara eficienţa uleiurilor în prevenţia apariţiei arsurilor solare – şi voi evita expunerea la orele prânzului – ceea ce recomand tuturor pacienţilor!

Să aveţi o vară frumoasă şi liniştită!

Sursă text: centrulnatura.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii