Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazuri noi de rujeolă. Iată în ce judeţe s-au înregistrat cele mai multe!

ro

25 Sep, 2018 00:00 1597 Marime text
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportat până la data de 21 septembrie 2018 este 15.352, 59 dintre aceste cazuri sfârşindu-se prin deces. În perioada 17-21 septembrie au fost raportate 85 de cazuri noi în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti.
 
Cele mai multe cazuri noi sunt în judeţul Prahova - 61 de persoane infectate. În Ilfov au fost înregistrate zece cazuri noi, la Bihor - patru cazuri noi, în Buzău, Călăraşi şi Sălaj - câte două cazuri, iar în Bucureşti, Dolj, Gorj şi Ialomiţa - câte un caz.
 
Rujeola (sau pojarul) este o boală infecto-contagioasă, specific umană, determinată de virusul rujeolic, se manifestă prin febră, erupţie, complicaţii frecvente şi severe. Rujeola, sau pojarul, aşa cum îl ştim cu toţii, face parte din bolile copilăriei.
 
Este o boală cu un procent foarte mare de contagiune - 95%. Este important de reţinut că transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie (aşa-zisele picături ale lui Flugge) prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer, mai ales în spaţiile închise, de aceea este bine să aerisim des, mai ales după ce a strănutat sau tuşit cineva.
 
Schema actuală de vaccinare include:
 
- vaccinuri obligatorii: la 2 luni, 4 luni şi 11 luni - vaccin hexavalent (Hexacima sau Infanrix Hexa) si antipneumococic (Prevenar 13)
- la 9 şi 12 luni - ROR
- la 5 ani - ROR
- la 6 ani - Tetraxim
- la 9 ani, 11 ani - la fetiţe - antipapiloma virus (Cervarix)
- 14 ani - dT.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii