Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica de Constanţa Credite făcute cu acte false. Cămătarii şantajişti din Piaţa Chiliei, datori vânduţi către ANAF şi bănci

ro

10 Aug, 2011 12:00 2201 Marime text

Situaţia celor 18 cămătari trimişi în judecată, în iunie, pentru şantaj şi ameninţări, pare a fi cu atât mai grea, cu cât creditorii s-au constituit părţi civile în proces, iar ei trebuie să restituie câteva milioane de euro. Printre acestea se numără ANAF, OTP Bank, SC Continvest Insolvenţă SRL, SC Marvit Prompt Invest SRL, dar şi partea vătămată alias fostul poliţist Ion Şerban.

În rechizitoriul întocmit de procurori sunt prezentate aspecte legate de modul în care inculpaţii obţineau împrumuturi de la bănci, prin înşelăciune, pentru a-i împrumuta mai departe lui Şerban, însă aplicând dobânzi cămătăreşti, după cum se precizează în dosar. În toată perioada ianuarie 2009- august 2010, Ion Şerban, în calitatea deţinută la SC Gts Intermed SRL şi SC Marvit Prompt Invest SRL, nu a vărsat contribuţiile cu reţinere la sursă şi nu le-a virat în termen de 30 de zile de la data scadentă către stat, deşi societăţile au avut încasări suficiente pentru plata acestora, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 78.035 lei. La un moment dat, anchetatorii au pus problema tragerii la răspundere a lui Ion Şerban, însă, în condiţiile în care până în anul 2009, când au intrat cămătarii pe fir, societăţile lui Şerban nu au avut probleme, de unde rezultă că încălcarea legii evaziunii fiscale a fost generată de presiunile la care era supus. Pe de altă parte, în rechizitoriu este specificat faptul că la data de 8 iulie 2008, inculpaţii Niat Iusein şi Şeila Iusein, 2 dintre inculpaţi, s-au prezentat la OTP Bank SA - Agenţia Mercur Constanţa, unde au solicitat acordarea unui credit bancar, sens în care au prezentat reprezentanţilor instituţiei înscrisuri contrafăcute, însemnând adeverinţe de salariu şi contracte individuale de muncă purtând viza I.T.M. Constanţa, care atestau, în mod nereal, calitatea de angajaţi în cadrul SC Şerif Prodexim SRL Constanţa. În acest mod, cei doi i-au indus în eroare pe reprezentanţii băncii cu privire la calitatea lor de angajaţi şi cu privire la veniturile obţinute, cu prilejul încheierii contractului de credit ipotecar numărul C2202/1000/777 din data de 8 iulie 2008, având ca obiect suma de 128.977 CHF. Ulterior, prin neplata ratelor aferente creditului contractat, s-a cauzat un prejudiciu unităţii bancare în valoare de 119.295,85 euro şi 1.015,24 lei, sumă cu care banca s-a constituit parte civilă în procesul penal. Totodată, se va dispune disjungerea cauzei în vederea identificării celor care au falsificat actele necesare obţinerii creditului bancar.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 20 Jan, 2016 09:02 Fara ajutor din interiorul bancii,complicitate. nu se putea acoda creditul. Cit o fi fost spaga?