Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Maturati de ape!

ro

13 Jul, 2010 01:20 771 Marime text

În religia ortodoxă se spune că Dumnezeu i-a dat Sfântului Ilie puterea de a deschide şi a închide cerurile. Iată că Sfântul Ilie, cunoscut ca aducător de ploi în vreme de secetă, a uitat să mai închidă cerurile. De zile întregi, ploaia cade necontenit, acoperind judeţul sub ape, mai ales în localităţile din vest, unde sunt udate de Dunăre, umflată nu doar de averse, ci şi de revărsarea altor râuri.

Au refuzat evacuarea

Departe de a avea un sfârşit de săptămână liniştit şi odihnitor, sâmbătă seara, din cauza ploii torenţiale, când se aşteptau mai puţin, locuitorii din localităţile Gârliciu şi Ciobanu s-au trezit ameninţaţi de apa care a spart digul şi a produs o breşă de 70 metri. Apa a început să se scurgă, în jurul orei 17.30, pe o lăţime de 500 m şi a avansat aproximativ un kilometru în incintă, determinând autorităţile să dispună evacuarea populaţiei din casele expuse riscului de a fi inundate de viitură. Autorităţile locale au estimat şi inundarea a 15 gospodării din localitatea Ciobanu şi au dispus evacuarea populaţiei din casele expuse riscului de a fi inundate. Potrivit autorităţilor locale, până la ora 19.00 au fost evacuaţi locatarii din şase case din Gârliciu şi din 12 locuinţe din Ciobanu, oamenii fiind adăpostiţi în Căminul Cultural. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a intervenit în zona afectată de ape cu două autospeciale, o barcă şi 20 de subofiţeri de la Staţia de Pompieri Hârşova şi a dispus deplasarea în cele două localităţi a 10 subofiţeri şi două bărci din cadrul Detaşamentului Palas Constanţa şi a unui camion cu 10 subofiţeri şi o barcă din cadrul Detaşamentului Cernavodă. Primăria Gârliciu a mobilizat 300 de voluntari, iar Sistemul de Gospodărirea Apelor Constanţa a trimis echipe în teren cu 2.000 de saci care vor fi umpluţi cu nisip şi folosiţi pentru refacerea digului. În digul de la Vadu Oii, localitate aflată în apropiere, au apărut infiltraţii majore, care îi pun în pericol rezistenţa, existând posibilitatea de surpare, însă localnicii au refuzat să-şi părăsească gospodăriile, cu toate că autorităţile le-au cerut-o. „Digul a cedat acolo unde nimeni nu se aştepta. Noi am înălţat digul pe celelalte porţiuni, aici nu a existat niciun semn că digul va ceda. Culturile oamenilor s-au făcut una cu pământul. În locul grânelor acum e doar o întindere nesfârşită de apă”, a declarat Constantin Cinpoeşu, primarul comunei Gârliciu. Autorităţile estimează că vor fi distruse în jur de 5.000 de hectare de culturi în zonă. Se încearcă, însă, construirea de diguri suplimentare.

Lupta cu stihiile continuă

În zona barajului de la Rasova, nivelul apei l-a depăşit pe cel al DJ 223, în calea calamităţii stând doar barajul improvizat din pământ şi saci cu nisip. „Este doar o chestiune de timp până ce barajul va ceda“, spuneau oamenii de prin preajma locului. Lupta cu stihiile continuă şi la Cernavodă, unde peste 100 de persoane, reprezentanţi ai SC RAJA Constanţa, ai Primăriei Cernavodă şi ai unor firme private, muncesc pentru asanarea centrului oraşului Cernavodă, aflat sub doi metri de apă, în urma precipitaţiilor abundente căzute în cursul zilei de vineri, dar şi în urma creşterii nivelului Dunării cu mult peste cotele normale. Pentru a face faţă situaţiei, pe lângă forţa umană, RAJA a adus în zonă mai multe vidanje, două motopompe de putere mare, dar şi generatoarele de curent electric, necesare funcţionării acestor aparate. Pentru a crea o nişă între zona centrală şi canal, pentru ca apa din zonă să se scurgă direct în canal, la faţa locului au fost trimise şi două excavatoare.

www.lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii