Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

constantanoastra.ro Din civilizaţia ardeleană în mlaştina tomitană. Şi o întrebare pentru Decebal Făgădău

ro

02 Sep, 2016 12:16 3952 Marime text
Zilele trecute m-am întors de la Cluj-Napoca. Să nu-mi spuneţi că nu vă aşteptaţi să scriu ceva despre asta, căci o comparaţie se impune cu necesitate. După o baie de civilizaţie ardeleanească, m-am scufundat din nou în „mlaştina tomitană”.

Ce-am văzut eu la Cluj… nu e Occident, cum hiperbolizează unii, dar e un oraş care îşi merită numele de capitală de judeţ.
Am văzut şi am călcat în picioare (chiar şi pe tocuri!) trotuare fără gropi, cu pavele sau cu asfalt intact. Uau! M-am urcat în mijloace de transport ecologice (tramvaie, troleibuze) cu aer condiţionat. Uau, uau! Mi-am luat bilet în staţie, de la automat care dădea şi restul. Subînţelegeţi câte un „uau” de constănţean un pic invidios după fiecare frază!

M-am orientat după plăcuţe indicatoare de străzi. Am stat într-un cămin studenţesc de un confort şi o curăţenie ireproşabile, înconjurat de spaţii verzi de o frumuseţe şi de o prospeţime ce-ţi luau răsuflarea, plus o bază sportivă imensă, cu zeci de terenuri şi săli pentru toate disciplinele posibile.

M-am plimbat până m-au durut picioarele (de-aici ar trebui să deduceţi mărimea terenului dedicat) printr-un parc (central) în care nu am văzut gunoaie sau iarbă uscată, ci spaţii verzi, fântâni arteziene (în funcţiune), lac cu lebede (adevărate şi hidrobiciclete) şi raţe sălbatice, alei fără gropi, locuri amenajate pentru sport, bănci intacte, statui semnificative bine puse în valoare, Cazinou – o clădire de un alb nepătat, nu la fel de frumoasă arhitectural sau cu atâta personalitate ca ruina noastră, chioşc pentru fanfară, umbră, aer curat, adulţi relaxaţi, copii fericiţi.

Am coborât din tren la Constanţa pe un peron nereparat de mult timp, mi-am cărat valiza pe scări pentru că nu există rampe, am ajuns în faţa gării, zonă care arată ca un bazar, evitând cu greu taximetriştii piraţi, am trecut pe lângă imensa parcare improvizată în care maşinile staţionează cum şi unde pot.

Autor Alina Ioana VASILIU
Articolul integral poate fi citit pe constantanoastra.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Locuitor al urbei " europeane " Constanta ! 16 Sep, 2016 20:30 Domnul primar ca si cand nu aude, nu vede ! Domnul D Fagadau, nici, nu baga-n seama locuitorii orasului nostru, votantzii dansului, nu-i asculta ! Acesta-i respectul dansului pentru oameni ! Asa, ca, ce sa mai vorbim despre : parcuri, verdeatza, curatzenie, buruieni, gunoaiele imprastiate de rromii, care devasteaza ghenele de gunoi, dintre blocurile din cartierele orasului nostru "european" ! Rromii cauta peturi de diferite marimi, facand / lasand un dezastru in urma lor, mirosul pestilentzial, microbii si zeama din scotocitul pungilor cu gunoaie, mare lucru, sa nu se declanseze boli diferite de la virusii si bacteriile, care zac in zonele respective, sigur vor apare boli de necontrolat ! Sanepidul, OPC-ul si alte institutzii "dorm" pe banii poporului constantzean ! VA RUGAM, TREZITZI-VA, pana nu-i prea tarziu pentru dansii, edilii si pentru constantzenii de rand si rabdatori !
  • fara nume 02 Sep, 2016 14:54 Tanti Ioana ,scuze dar la ce-ti mai trebuiesc peroane reparate sau rampe la scari daca ai totusi cel mai mare complex comercial (ruina noua ,de doar cativa ani si parasita ) pentru care vei plati matale,copii si nepotii inca cca .25 ani ? Singura comparatie ce ne-ar interesa pe toti (sper) ar fi legata de partidul care are in mana destinele celor doua orase ,daca se poate si cateva cuvinte despre rezultatele anticoruptie ale celor doua DNA-uri !!