Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii din judeţ au fost instruiţi pentru referendum

ro

14 Jul, 2012 01:55 2240 Marime text
05_intalnire_referendum_intalnire.jpgPrefectura a găzduit ieri o întâlnire cu primarii şi reprezentanţii primăriilor din judeţ, referitoare la organizarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Vremea se anunţă toridă, litoralul va fi plin, mai ales că sunt programate mai multe evenimente, dar autorităţile sunt liniştite şi speră ca totul să se desfăşoare în condiţii optime. Subprefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a declarat că este conştient că pe litoralul românesc, în ziua referendumului, va fi aglomeraţie la secţiile de votare, dat fiind faptul că suntem în plin sezon estival. Estimările dau un număr record de turişti, pentru că în acel week-end pe litoral au loc mai multe evenimente: Liberty Parade, Stufstock şi concertul lui Jessie J. Cu toate acestea, subprefectul Volcinschi susţine că autorităţile vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca referendumul să se desfăşoare în condiţii optime. Pentru aceasta, pe litoral vor fi detaşate forţe de ordine din toată ţara.

Lămuriri organizatorice

La şedinţă au mai participat, ca invitaţi, reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente - Filiala Galaţi, Mitică Budescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa, Enache Buşu, şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Constanţa, col. Adrian Arghir, reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa, mr. Violeta Corneanu, şi inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Răducu Popescu.
Reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente - Filiala Galaţi a reamintit participanţilor cadrul normativ şi interpretarea legală a organizării secţiilor de votare cvorumului necesar prezenţei la vot, amplasării şi dotării secţiilor de votare, precum şi arondarea locuitorilor pe fiecare secţie de votare, punctând interesul pe care trebuie să îl manifeste atât primarii, cât şi viitorii preşedinţi ai secţiilor de votare în raport cu listele electorale, prezenţa la vot, gestionarea incidentelor care pot surveni în cursul desfăşurării procesului electoral şi, nu în ultimul rând, centralizarea rezultatelor votului la nivelul fiecărei secţii de votare. Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa, Enache Buşu, a lămurit sursa diferitelor interpretări cu privire la populaţia cu drept de vot şi numărul locuitorilor judeţului Constanţa, utilizaţi în baza de lucru a Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa, comparativ cu informaţiile apărute în mass-media referitoare la numărul locuitorilor rezultaţi în urma recensământului naţional privind evidenţa populaţiei şi
a locuinţelor desfăşurat la sfârşitul anului 2011.

„Migraţia e mare"

A precizat totodată faptul că după tragerea la sorţi a preşedinţilor birourilor secţiilor de votare din cadrul Circumscripţiei Judeţene nr. 14 Constanţa va avea loc o instruire a acestora împreună cu preşedintele Biroului Electoral Judeţean Constanţa. „În Constanţa, până în 2011 avem 724.000 de persoane, acum avem 631.000, iar populaţia stabilă este de 665.000. Probleme sunt multe, iar migraţia este mare. Vom avea 554 de secţii de vot dintre care 214 în municipiul Constanţa. Preşedinţii secţiilor de votare vor fi instruiţi după 20 iulie", a precizat Buşu.
Şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Constanţa, col. Adrian Arghir, a arătat faptul că STS va acorda sprijinul necesar în vederea asigurării mijloacelor de comunicaţii între birourile electorale ale secţiilor de votare şi BEJ. În principal, precum şi cu alte instituţii şi autorităţi publice, atrăgând atenţia primarilor asupra necesităţii asigurării în limita posibilităţilor a necesarului de calculatoare şi în mod special comunicaţiei prin Internet în vederea folosirii aplicaţiei informatice realizate de Direcţia Judeţeană de
Statistică Constanţa care permite în timp real verificarea, corectarea (după caz) şi afişarea rezultatului voturilor persoanelor care se prezintă la vot.
Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa a precizat că secţiile de votare trebuie organizate cu prioritate la parterul locaţiilor în care se află. De asemenea, organizarea şi dotarea acestor secţii de votare nu trebuie să contravină actelor normative de specialitate privind paza şi protecţia împotriva incendiilor, atrăgând atenţia asupra necesităţii existenţei în cadrul secţiilor de votare a mijloacelor mobile de stingerea incendiilor (extinctoare), cât şi a asigurării culoarelor de evacuare a persoanelor, în caz de incendiu, prin amplasarea corespunzătoare a mobilierului aflat în dotarea secţiei de votare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii