Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A şaptea zi după Scriptură USL Constanţa a solicitat prea târziu secţiile de vot suplimentare?

ro

19 Jul, 2012 01:00 2126 Marime text
cap_8.jpgEste posibil ca USL Constanţa să se fi „trezit" prea târziu cu solicitarea de înfiinţare a 100 de secţii de vot suplimentare pe litoral, căci delimitarea secţiilor s-a finalizat deja, iar situaţia a fost transmisă Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii Electorale Permanente.

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, marţi, prefectului judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, „spre competentă soluţionare", solicitarea USL de înfiinţare a aproximativ 100 de secţii de votare suplimentare pe litoral. Liderul PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre, a menţionat în cererea adresată BEC faptul că are în vedere că „numărul turiştilor pe litoral la fiecare sfârşit de săptămână pe perioada vacanţei de vară depăşeşte, conform estimărilor MDRT, 140.000". În această solicitare, semnată de liderii USL Constanţa, Radu Mazăre şi deputatul PNL George Dragomir, se precizează: „Considerăm că este imperios necesar să se suplimenteze numărul secţiilor de votare de pe litoral unde sunt înregistrate unităţi cu un total de peste 1.000 de locuri de cazare. Fără organizarea unui număr de aproximativ 100 de secţii de votare în localităţile Constanţa, Mangalia, Năvodari, Eforie, Costineşti, Limanu, toţi turiştii care se vor afla pe litoral vor fi privaţi de dreptul constituţional de a-şi exprima opţiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României".

Previzibil, liderii USL Constanţa invocă trei mari evenimente care au loc pe litoral în weekend-ul în care va fi organizat referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, şi anume: Liberty Parade, „unde se estimează că vor participa 60.000 de persoane", Stufstock, în Vama Veche, „unde se estimează că vor participa 20.000 de persoane" şi concertul lui Jessie J, din 28 iulie, la care se estimează că vor fi prezente 10.000 de persoane.

„Consider că s-a decis"

Prefectul judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, nu primise ieri solicitarea USL. Reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa ne-a declarat că se va consulta cu Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) pe acest subiect, dar a explicat totodată că „situaţia secţiilor de votare delimitate a fost deja trimisă către MAI şi către Autoritatea Electorală Permanentă, în conformitate cu acel calendar al referendumului, aprobat prin Hotărâre de Guvern".

Amintim, în acest context, că numărul secţiilor de votare pentru referendumul din 29 iulie este, în judeţul Constanţa, de 566, în municipiul Constanţa fiind vorba despre 214 secţii, faţă de 198 câte au fost organizate pentru alegerile locale din 10 iunie. În total, pentru referendum vor fi organizate, în judeţul Constanţa, cu 34 de secţii de votare în plus.

Prefectul Bogdan Huţucă a explicat că instituţia pe care o conduce nu poate lua o iniţiativă în ceea ce priveşte cele 100 de secţii de votare suplimentare solicitate de USL Constanţa. „Ordinul de prefect privind delimitarea secţiilor a fost deja emis. Primarii sunt cei care dau dispoziţie pentru delimitarea şi numerotarea secţiilor", a declarat el. Reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a adăugat: „Consider că s-a decis. Nu ştiu dacă la ora actuală se mai poate face o suplimentare a secţiilor, ţinând cont de faptul că situaţia a fost deja trimisă la MAI şi AEP". Cu toate acestea, prefectul consideră că „primarii au anticipat această situaţie, dovadă fiind cele 34 de secţii în plus, poziţionate în localităţile de pe litoral". Este oportun să menţionăm că localităţile în care vor fi organizate mai multe secţii decât au fost la scrutinul din iunie sunt Constanţa, Mangalia, Eforie şi Limanu. „Au fost luaţi în calcul cetăţenii cu drept de vot aflaţi temporar pe raza unităţii administrativ-teritoriale", a explicat Bogdan Huţucă numărul secţiilor noi din localităţile mai sus menţionate. „Deci, din cele aproximativ 100 de secţii solicitate, se poate considera că USL are 34, adică cele amplasate în zonele de pe litoral", a conchis prefectul judeţului Constanţa. Situaţia nu este însă bătută în cuie. Discuţii în acest sens urmează să aibă loc, aşa cum am precizat, între prefectul Huţucă şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Remarcăm faptul că BEC a transmis spre soluţionare o cerere aparţinând unei alianţe politice Instituţiei Prefectului, instituţie apolitică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii