Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu „Împăratul“ Vlasov ar fi râvnit la banii Registrului Comerţului (document + interceptări)

ro

16 Jun, 2015 00:00 2659 Marime text
Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru dare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“, procurorii arată că, „la data de 26 februarie 2013, inculpatul Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a solicitat unui membru al Parlamentului României (deputat) să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat «Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului»“. „Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României“, conform rechizitoriului.
 
„În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
Tot în rechizitoriu se mai arată că, „după finalizarea proiectului de act normativ, inculpatul Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative“.

Criteriile, lăsate la latitudinea Biroului de conducere al Camerei de Comerţ 

„De asemenea, Mihail Vlasov a iniţiat o campanie pentru obţinerea sprijinului politic în vederea adoptării proiectului normativ privind registratorul comercial. (...) Inculpatul Mihail Vlasov a dus în această perioadă în acelaşi timp o muncă asiduă de convingere a liderilor locali ai camerelor teritoriale privind adoptarea unei linii comune de acţiune privind unitatea, coeziunea sistemului cameral, cel puţin în problema preluării registrului comerţului de către camera de comerţ. Interesul real al acestui demers legislativ al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României a fost acela de a avea acces la veniturile rezultate din activităţile Registrului Comerţului. Astfel, potrivit proiectului de act normativ conceput de Mihail Vlasov, 90% din venituri intrau în bugetul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, însă erau distribuite ulterior pe baza unor criterii lăsate la latitudinea Biroului de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, organ colectiv restrâns condus de inculpat“, conform rechizitoriului.

Dosarul a fost trimis spre judecare către Curtea de Apel Bucureşti. 

În cauză ar apărea, conform presei centrale, numele copreşedintei PNL Alina Gorghiu, precum şi cel al lui Victor Ponta, premierul României.

Interceptări - sursa: Digi24.ro 

VLASOV MIHAIL: Crin o sa vină şi el. Dar vreau să-i spui lui VICTOR, vreau să spun ceva. S-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?
 
INTERLOCUTOR: Îhî.
 
VLASOV MIHAIL: Eu am trimis-o, am trimis-o pe MONA (Mona Pivniceru, n.r.) la el. Şi a zis că-mi dă Registrul fără... că ăsta i-a spus, ştii? I-a zis: „Domn' ministru, am o problemă! Că eu sunt în relaţia asta cu Mişu de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-aţi promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?“. Şi el a zis: „Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensul ăsta şi i-l dau!“.
 
VLASOV MIHAIL: Am, am primit undă verde să încep, să fac tot ce cred de cuviinţă, spre a capacita energii, oameni şi tot, absolut, ca să luăm Registrul. Chiar de la omul numărul unu! De la Victor.
 
VLASOV MIHAIL: Dragă, eu sunt la... la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.
 
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.
 
VLASOV MIHAIL: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin Tăriceanu şi acum prin Ponta.
 
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Aşa că...
 
VLASOV MIHAIL: Da' asta nu înseamnă că tre' să renunţ. Nu, eu iau Registrul!
 
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Măi, să ne înţelegem.
 
VLASOV MIHAIL: Ai înţeles?
 
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Eu nu... eu nu ţi-am spus să renunţi. Eu ţi-am spus că trebuie folosit momentul. Şi părerea mea, proastă, este că nu ăsta e momentul.
 
VLASOV MIHAIL: Păi, tocmai pentru că... Trebuie folosit... Ăsta e momentul.
 
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Da?
 
VLASOV MIHAIL: Ăsta e. Până se dezmeticesc. Ăsta e momentul. Lasă că ştiu eu mai bine care e momentul
 
VLASOV MIHAIL: Vroiam să te rog, poate-l rogi pe George...Tu, din partea ta, să mă lase ăştia de la B1 în pace. Se leagă de viaţa mea, în mod inutil, tot timpul.
 
VIOREL: Să văd, George cred că nu-i aici, o să vorbesc eu cu el, îl sun eu acum.
 
VLASOV MIHAIL: Te rog frumos!
 
VIOREL: Ştiu că era în Elveţia. Îl sun eu, nicio problemă.
 
VLASOV MIHAIL: A, ce-ai...
 
VIOREL: Nicio problemă.
 
VLASOV MIHAIL: Se leagă de mine.
 
VIOREL: Am...
 
VLASOV MIHAIL: Cu Registrul, cu ne-Registrul. Că...cu MONA, cu ne-MONA, că...
 
VIOREL: Da.
 
VLASOV MIHAIL: Sunt prieten cu Mona Pivniceru, că... O mie de golănii de-astea şi că vreau să iau Registrul. De parcă vreau să-l iau să-l duc acasă şi... Nişte tâmpenii şi nu-mi face nicio plăcere s-aud cum...
 
VIOREL: Da, da, da, da.
 
VLASOV MIHAIL: Se-nhamă ăştia de mine.
 
VIOREL: E-n regulă, MIŞULE! Lasă că vorbesc şi...
 
VLASOV MIHAIL: Eu n-am răspuns nimic, nu răspund la nimeni nimic, dar... ca idee, aşa.
 
VIOREL: Da, da, da.
 
VLASOV MIHAIL: Să nu mai...
 
VIOREL: E-n re...
 
VLASOV MIHAIL: Au alte subiecte, nu sunt eu un subiect atât de important.
 
VLASOV MIHAIL: Şi-a zis: „Dar...“. Zice: „Fii atent! Fii atent! Că PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac“.
 
NICU: Da, da.
 
VLASOV MIHAIL: Nu-i vreun prostănac.
 
NICU: Nu, e dibaci. E dibaci.
 
VLASOV MIHAIL: Cine crede că... Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.
 
NICU: Nu, nu! Nu, nu!
 
VLASOV MIHAIL: Nu! E dibaci!
 
NICU: E curajos!
 
VLASOV MIHAIL: Aha! Auzi, ă...Vezi că mâine...Vorbeşte cu CRIN, pentru că mâine se vede CRIN cu el. Eu am fost la CRIN acum, m-a sunat şi m-a sunat la el, da?
 
OVIDIU: A, ai fost deja?
 
VLASOV MIHAIL: Am fost la CRIN şi-am vorbit, da.
 
OVIDIU: Îhâm. Îhâm.
 
VLASOV MIHAIL: I-am spus care-i problema: „Domnule, nu înţeleg ce se-ntâmplă!“. Asta-i o... e o chestie a... A cui e chestia asta? Adică... Ce înseamnă amânările, adică, când e să faci o chestie... Ce, fac pentru mine? Iau Registrul acasă, îl duc la mama? El vine înapoi acolo unde-i normal să vină. Şi vine conform legii, e corect, e drept, e adevărat, ce să mai fac? De toată... A sărit toată lumea asta de la B1 şi de la Evenimentul (Evenimentul Zilei, n.r.) şi de la România Liberă... Eu am crezut că chestia asta e o bilă albă pentru mine c-au sărit, da' văd că-i o bilă neagră. Că văd că Guvernul zice că... se gândeşte.
 
VLASOV MIHAIL: Dă-i telefon! „O iau s-o dau la alte...“. Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze VAINER, MIRCEA GROSARU...
 
FLORIN IORDACHE: Da.
 
VLASOV MIHAIL: Alina Gorghiu.
 
FLORIN IORDACHE: Da, mă, să văd că...
 
VLASOV MIHAIL: Notează-ţi pe hârtie.
 
FLORIN IORDACHE: Da, mă, îi ştiu. Aşa!
 
VLASOV MIHAIL: Deci, GROSARU, VAINER...
 
FLORIN IORDACHE: Da.
 
VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU...
 
FLORIN IORDACHE: Da. Da.
 
VLASOV MIHAIL: Ă...Tu!
 
FLORIN IORDACHE: Da.
 
VLASOV MIHAIL: Şi TONI, TONI GREBLĂ.
 
FLORIN IORDACHE: Păi, pe TONI nu-l mai am.
 
VLASOV MIHAIL: Nu-l mai ai, a plecat?
 
FLORIN IORDACHE: A plecat.
 
VLASOV MIHAIL: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no... Pe ION CHELARU.
 
FLORIN IORDACHE: Da.
 
 
Sursă interceptări - Digi24.ro 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii