Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Cum ar fi luat mită Cristian David, fostul ministru al Internelor (document)

ro

28 Jul, 2015 00:00 3096 Marime text
Instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, dosarul în care Cristian David, fostul ministru al Internelor, a fost trimis în judecată alături de alte persoane va fi soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul acestei cauze, în cadrul căreia denunţătorul ar fi primarul din Jilava.
 
În cauză, au mai fost deferiţi Justiţiei Gheorghe Doloiu, Valeriu Roger Niţulescu, fost şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative, şi Marian Cristinel Bîgiu, fost prefect al judeţului Buzău. În rechizitoriul întocmit, care poate fi citit accesând secţiunea „Documente“, procurorii au reţinut că, „în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul inculpatului Nițescu Valeriu Roger, inculpatul David Cristian a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase“. Această sumă de bani ar fi fost pretinsă și primită de Cristian David pentru a-și exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, spun cei de la DNA, fostul ministru al Internelor a luat legătura cu Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă.

„În schimbul promisiunii de exercitare a influenței în scopul menționat mai sus, inculpatul Niţescu Valeriu Roger, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative, a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 de euro. Urmare a acestor «intervenții», în perioada 2007 - 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunțător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău“, conform rechizitoriului. Procurorii DNA arată că, „pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare - cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie“.
 
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”. 

Citeşte şi 

Cristian David, denunţat de primarul din ... Jilava!

Scos din DNA, în cătuşe, de fostul şef al IPJ Constanţa
Cristian David, fost ministru de Interne, deferit Justiţiei pentru luare de mită
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii