Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrea reducerea pragului electoral Ce propuneri are deputatul de Constanţa Remus Cernea pentru modificarea Constituţiei

ro

18 May, 2013 00:00 2500 Marime text
Deputatul de Constanţa Remus Cernea a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în contextul căreia a anunţat că va depune în Parlament un amendament la Legea electorală pentru ca la alegerile europarlamentare pragul electoral să fie redus de la 5% la 3,125%.

Potrivit explicaţiilor parlamentarului Partidului Verde (PV), România are alocate, în forul legislativ european, 32 de mandate de europarlamentar, iar pentru câştigarea unui mandat este nevoie de doar 3,125% din numărul de voturi valabil exprimate. Remus Cernea susţine că există şi alte state membre UE care beneficiază de un prag electoral raportat la numărul minim de voturi necesar obţinerii unui mandat în Parlamentul European.

Tot ieri, deputatul Colegiului 9 a afirmat că are şase propuneri de modificare a Constituţiei, dar că, înainte de toate, vrea ca dezbaterile privind modificarea legii fundamentale a ţării să fie prelungite în Parlament. Remus Cernea doreşte modificarea Articolului 90 din Constituţie, articol care se referă la posibilitatea preşedintelui de a organiza referendumuri. În acest sens, deputatul vrea impunerea câtorva excepţii, a câtorva limite, în sensul în care la acest articol să se adauge sintagma „în condiţiile legii”.

Totodată, parlamentarul PV intenţionează să introducă în Constituţie o prevedere privind laicitatea statului român. „Să se prevadă că România este un stat laic”, a afirmat el, menţionând că, în prezent, Articolul 29 din legea fundamentală nu clarifică relaţia dintre stat şi biserică.

În acelaşi context, Remus Cernea a declarat că vrea ca în Articolul 35 din Constituţie cuvântul „recunoaşte” să fie înlocuit cu „garantează”: statul garantează dreptul la un mediu sănătos.
În aceeaşi ordine de idei, parlamentarul care s-a despărţit recent de grupul PSD din Camera Deputaţilor propune înlocuirea cuvântului „handicap” cu „dizabilităţi” în sintagma „protecţia persoanelor cu handicap” din Articolul 50.

„Onoare şi conştiinţă”

Deputatul Colegiului 9 nu este de acord cu faptul că parlamentarii jură doar cu mâna pe Biblie, nu şi pe Constituţie, fapt pentru care vrea ca în textul jurământului să fie introdusă sintagma „onoare şi conştiinţă”, pentru acei demnitari atei. Ceilalţi spun, la finalul jurământului, „Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Nu în ultimul rând, parlamentarul de Constanţa a declarat că dezaprobă „sistemul prin care judecătorii Curţii Constituţionale sunt desemnaţi politic”. De aceea, Cernea propune ca cei nouă judecători ai CCR să fie desemnaţi dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii