Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uninominalul, favorabil pentru PSD şi PD-L Constanţa

ro

03 Dec, 2008 03:01 542 Marime text
După alegerile parlamentare din 28 noiembrie, alegătorii din Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa trimiteau în Parlamentul României 16 deputaţi şi patru senatori. Patru ani mai târziu, acelaşi electorat a considerat că unele partide nu mai merită să aibă reprezentanţi în Legislativ.

O dată cu trecerea de la votul pe liste la cel uninominal pentru desemnarea parlamentarilor, se pare că alegătorii au devenit mult mai exigenţi. Comparând structura politică a parlamentarilor de Constanţa, care, în scurt timp, îşi vor încheia activitatea pentru legislatura 2004 - 2008, cu cea a viitoarei legislaturi, vom constata unele „modificări". În noiembrie 2004, Uniunea PSD-PUR Constanţa câştiga patru deputaţi (trei de la PSD şi unul de la PUR, actual PC) şi un senator. Alianţa „Dreptate şi Adevăr" PNL-PD Constanţa fusese „acreditată" să trimită patru deputaţi (doi PD şi doi PNL) şi doi senatori, ambii membri PNL, iar PRM se putea lăuda cu doi deputaţi, chiar dacă unul dintre ei a fost doar acceptat pe lista partidului, fără a fi membru. Dărnicia cetăţenilor cu drept de vot din judeţul Constanţa a permis, în urmă cu patru ani, ca şi UDTTMR şi UDTR să aibă deputaţi din această circumscripţie.

Trei culori calde pentru Parlament

După cum este deja cunoscut, în legislatura viitoare, cetăţenii cu drept de vot din judeţul Constanţa au decis să aibă reprezentanţi a trei culori politice: roşu, portocaliu şi galben. De data aceasta, PSD a avut o susţinere mult mai mare şi, drept urmare, are în vistierie cinci mandate de deputaţi şi două de senatori. PD-L a avansat, comparativ cu 2004, trimiţând în Parlament trei deputaţi şi un senator, iar PNL poate spune că, în comparaţie cu legislatura ce se apropie de final, a pierdut un mandat de senator, dar a rămas constant la numărul de deputaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii