Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un senator de Constanța îl urechează pe ministrul Afacerilor Externe după bilanțul distorsionat - „Să nu ne pierdem bunul-simț... totuși!“

ro

16 Aug, 2018 00:00 2064 Marime text
Într-o perioadă dedicată bilanțurilor guvernamentale, a venit rândul ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, să se producă, spune senatorul Vergil Chițac. „Din prezentarea domniei sale, am reținut: «Un eveniment cu totul deosebit pentru noi a fost organizarea vizitei primului ministru al Japoniei în România. Așa cum știți, a fost o vizită istorică». Am crezut că nu aud bine! Oricine face o căutare pe internet despre subiect este întâmpinat cu titluri gen: «România s-a făcut de râs la vizita istorică a premierului Japoniei» sau «The Guardian despre scandalul de după vizita premierului japonez în România». Eu însumi, în vizita pe care am făcut-o în această vară în Țara Soarelui Răsare, am simțit dezamăgirea lor spusă într-un mod specific japonez, adică foarte politicos. În continuare vă prezint faptele”, arată senatorul constănțean.

Vă reamintim că, la mijlocul lunii ianuarie, premierul japonez Shinzo Abe, însoțit de reprezentanții a 30 de companii japoneze (Mitsubishi, Fujitsu, NTT...), a efectuat un turneu diplomatic în 6 țări din Europa de Est și Balcanii de Vest (țările baltice, Serbia, Bulgaria și România), în condițiile în care Japonia încearcă să-și consolideze prezența în această regiune, unde China este foarte activă și stabilește rapid contacte.
 
„Ca atare, vizita a vizat acorduri de investiții din partea companiilor japoneze, fapt ce ar fi trebuit să ne intereseze în principal, ținând cont că investițiile străine directe sunt un motor al creșterii economice. Din această perspectivă, era un prilej foarte bun să mărim volumul investițiilor japoneze, cea mai complexă și performantă economie de pe glob, reducând diferența ce ne separă de țările din jur. Spre știință, investițiile japoneze din România sunt de 500 de milioane de dolari, în timp ce în Ungaria sunt de 4,4 miliarde. Partea japoneză este la fel de interesată să obțină suportul țărilor din regiune pentru politica sa de securitate din zona Asia - Pacific. Despre spațiul de securitate Asia - Pacific voi detalia cu altă ocazie.

Toate acestea împreună cu faptul că niciun prim-ministru japonez nu a vizitat România erau ingrediente suficiente pentru ca vizita dlui Abe să fie una istorică, în adevăratul sens al cuvântului. Ce s-a întâmplat însă în realitate este de neînțeles la un asemenea nivel și foarte rușinos. În seara zilei de 15 ianuarie, prim-ministrul român Mihai Tudose și-a depus mandatul într-o ședință de partid și a hotărât, în mod iresponsabil, să nu se mai prezinte la guvern. Așa încât, când a aterizat la București, oaspetele nostru, în loc să fie întâmpinat de omologul său, a fost așteptat de cine credeți? Nu tu vreun viceprim-ministru, nici ministrul de Externe, dl Meleșcanu, ci un secretar de stat în MAE. Sigur că a doua zi întâlnirea la guvern s-a anulat și în compensare oaspetele nostru și-a luat soția și a vizitat Muzeul Satului. Evident că nicio investiție japoneză în România nu s-a concretizat. Cam asta a fost ceea ce domnul Meleșcanu consideră a fi un succes de proporții al diplomației românești și pe care a numit-o «o vizită istorică!»
 
Atât de «istorică», încât pe contul său de Twitter dl Abe a evitat orice referiri la țara noastră, în timp ce a postat numeroase mesaje despre vizita din Bulgaria, de exemplu. Și uite așa, un personaj ca Teodor Meleșcanu, care a fost cândva frecventabil, distorsionează realitatea, fiind din ce în ce mai deconectat de la problemele ministerului pe care îl conduce. Nimic nu e ceea ce pare!“, conchide senatorul Chițac.
 
 
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii