Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou termen in cazul Cerchez - elaboratorii Legii Votului Uninominal

ro

03 Nov, 2008 00:00 694 Marime text

Dupa ce, in urma cu doua luni, liderul Uniunii Turce - Musulmane din Romania, Metin Cerchez, a inaintat Curtii de Apel Constanta o plangere penala impotriva celor care au ingradit, printr-o prevedere a articolului 9 aliniatul 2 din Legea Votului Uninominal, participarea formatiunii sale la alegerile parlamentare, astazi, candidatul independent din Colegiul 3 are un nou termen de judecata.

A doua infatisare are loc la aproape o luna de la povestea cu "citatia pierduta", cand Metin Cerchez a fost instiintat de primul termen, in procesul impotriva celor care au elaborat Legea Votului Uninominal, la cateva zile dupa expirarea acestuia. "Am primit de la guvern o instiintare prin care se precizeaza ca trebuie sa ma prezint la Curtea de Apel pe 2 noiembrie, adica duminica, cand instanta nu are program de lucru. O sa merg maine (n.r. azi) sa vad ce se intampla", a declarat candidatul. Mai mult, acesta a precizat ca ingradirea dreptului celor zece minoritati nationale de a candida, prin necesitatea prezentarii unei liste cu 15% din semnaturi, din totalul etnicilor fiecarei formatiuni, si demonstrarea utilitatii publice a acestora, se pedepseste cu inchisoarea: "La articolul 52 se precizeaza ca «impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi». Voi avea un demers si in acest sens impotriva celor care ne-au incalcat drepturile constitutionale".

Vrea la CEDO cu orice pret

Potrivit solutiei sosite de la Cotroceni, pe care aspirantul independent sustine ca a primit-o in urma cu cateva zile, dosarul cu plangerea penala trebuie trimis la Curtea Constitutionala, pentru a se vedea si punctul de vedere al instantei supreme. "Pana in alegeri, sigur nu se va rezolva nimic, dar, daca voi avea punctul de vedere de la Curtea Constitutionala, voi putea merge la CEDO si voi putea cere sa fiu despagubit. Iar daunele morale voi cere sa-mi fie platite de Ibram Iusein, nu de cetatenii tarii, care nu sunt vinovati", a mai adaugat Cerchez. Reamintim ca plangerea penala, inaintata instantei la inceputul lunii septembrie, a fost indreptata impotriva celor care se fac raspunzatori de promovarea intentionata a articolului 9, aliniatul 2 din Legea Votului Uninominal, mai exact a celor 18 deputati ai Grupului Minoritatilor Nationale, a membrilor comisiei juridice si a presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii