Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:44 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un deputat constănţean taxează afirmaţiile premierului Bulgariei, Boyko Borissov, şi îi transmite acestuia că turiştii români merită respectaţi

ro

08 Aug, 2019 00:00 1451 Marime text

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat recent că virusul pestei porcine a fost răspândit în Bulgaria de turiştii români. Şeful guvernului de la Sofia a explicat că „turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”. 
 
Deputatul PSD Constanţa George Vişan consideră că turiştii români merită să fie respectaţi în calitate de consumatori de vacanţe la vecinii bulgari.
„Declaraţiile premierului Bulgariei, Boyko Borissov, par să se transforme într-un atac necolegial în calitate de parteneri europeni de proximitate - relaţie în care se află România şi Bulgaria, care aduce atingere demnităţii şi onoarei turiştilor români. Poate premierul bulgar nu cunoaşte Constituţia României, unde libertatea de exprimare este corelată cu respectarea demnităţii şi a onoarei unui cetăţean, însă, cu siguranţă, găseşte la nivel constituţional în propria ţară resursele să înţeleagă aceste aspecte ce privesc respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, care nu ar trebui să facă obiectul unei reacţii din partea mea în calitate de deputat şi membru al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN)”, susţine Vişan.
 
Deputatul este de părere că unele lucruri ar trebui bătute în cuie, iar altele ar fi bine să fie puse în cui. „Declaraţiile premierului Bulgariei nu pot fi atât de uşor puse în cui, deşi locul lor se regăseşte la categoria «aşa nu» în corelarea discursului politic cu cel asumat constituţional de orice politician.
 
De ce totuşi alege să facă asemenea declaraţii despre turiştii români care admiră şi respectă Bulgaria ca stat şi ca ofertă turistică de proximitate? Românii, istoric vorbind, au o atitudine pozitivă faţă de străini (în sensul istoric al termenului) şi apreciere faţă de vecinii lor care dovedesc bune practici de turism internaţional. De ce respectul, demnitatea sunt puse în cui de premierul bulgar? De ce turiştii români merită o astfel de atitudine vădit discriminatorie şi deloc conformă cu principalele cutume ale discursului politic european?
 
Sperăm să fie o sincopă din partea premierului Boyko Borissov acest tip de discurs care nu va fi pus în cui nici de politicienii români, dar în special de turiştii români care trec în Bulgaria. Să pui semnul egal între turişti şi diseminarea unei boli - cum este pesta porcină - pare să fie o tentativă facilă de a pune sub preş propriile neputinţe administrative ale Bulgariei”, mai susţine parlamentarul de Constanţa.
 
Borissov a spus zilele trecute că: „Un număr de 57.000 de maşini trec zilnic în Bulgaria. Sunt sigur că turiştii români au adus boala. Ei mănâncă la marginea drumului, aruncă resturile de mâncare care facilitează diseminarea bolii. Ei se plimbă, mănâncă şi aruncă rămăşiţele peste tot. Nu putem face nimic”, a precizat premierul Bulgariei.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii