Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion îi solicită ministrului Vela să permită personalului navigant să revină în țară aplicându-i-se izolarea la domiciliu, și nu plasarea în carantină instituționalizată

ro

08 Apr, 2020 00:00 5395 Marime text

Deputatul USR de Constanța Stelian Ion spune că navigatorii nu trebuie împiedicați să revină la familii. În acest sens, parlamentarul a transmis ministrului de Interne, Marcel Vela, o solicitare pe care o redăm mai jos:

“Stimate domnule ministru Marcel Vela,
Una dintre categoriile profesionale afectate de pandemie, despre care însă nu se vorbeşte aproape deloc, este cea a navigatorilor. Concret, schimburile de echipaje au devenit anevoioase, în sensul că personalul navigant aflat deja pe mare este împiedicat să debarce, în timp ce lucrătorii care ar trebui să-i înlocuiască sunt blocaţi pe uscat.
În urmă cu o săptămână, Organizaţia Maritimă Internaţională, agenţie a ONU, le-a solicitat guvernelor din întreaga lume să menţină deschis lanţul comercial maritim acordând un statut special, de „lucrători cheie”, celor care muncesc pe mările şi oceanele lumii.
Chestiunea ridică două probleme.
Pe de o parte, la nivel macro, este importantă menținerea permanenței lanțului de transport maritim, prin intermediul căruia se asigură cca. 90% din comerțul mondial.
Pe de alta, la nivel uman individual, personalul navigant vine de pe nave, care nu pot fi considerate automat „zone roșii”. Ei lucrează și trăiesc acolo în medii izolate, practic mai sigure decât majoritatea zonelor de uscat, și primesc de la armatori echipamente de prevenție pentru deplasarea spre casă. Problema pentru navigatori apare în momentul în care, sosiți în țară, sunt puși în carantină instituționalizată împreună cu alte persoane cu risc de a fi contractat virusul covid-19.
Prin urmare, în numele lor, vă solicit, dle ministru
- să permiteți personalului navigant să revină în țară aplicându-i-se izolarea la domiciliu și nu plasarea în carantină instituționalizată.
- să aprobați protocoale rapide de consultare și diagnosticare a personalului care urmează să se îmbarce și a celui care a fost debarcat.
- să înlăturați acele restricții naționale de deplasare sau de circulație - sporite prin Ordonanța militară 7 - care îngreunează îmbarcarea sau repatrierea personalului navigant”, susține parlamentarul.
Stelian Ion spune că acestui apel i s-a alăturat zilele trecute și Sindicatul Liber al Navigatorilor din România.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Sorin Celaru 10 Apr, 2020 08:38 Salut. Ce s-a mai intamplat cu acest demers? Exista vreo reactie sau un raspuns oficial din partea autoritatilor? Pentru cine poate da detalii sau are cunostinta de vreo modificare oficiala a regulamentului privind repatrierea navigatorilor, va rog sa ma contactati pe e-mail sau sa incercati sa faceti public prin intermediul platformei online a navigatorilor romani ainostrii.ro Multumesc frumos. Orice efort va fi apreciat de miile de navigatori romani care trec acum printr-o mare incercare, fiind in imposibilitatea de a reveni acasa.