Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul din Hârşova, adus în pragul colapsului de disputele politice

ro

28 Jan, 2017 00:00 4522 Marime text
Spitalul Orăşenesc din Hârşova a ţinut capul de afiş al disputei din administraţia locală dintre primarul ALDE, Viorel Ionescu, viceprimarul Ion Dia, de la PNL, şi consilierul local de la PSD Tudor Nădrag.
 
În timp ce Nădrag îl acuză pe primarul Ionescu de distrugerea, desfiinţarea Spitalului Orăşenesc şi izgonirea medicilor, dar şi pentru abandonarea proiectului de reabilitare şi dotare a unităţii sanitare, viceprimarul din Hârşova îl acuză pe primar inclusiv de numirea în funcţia de manager al Spitalului Orăşenesc Hârşova a medicului Cristian Nicoară, cel care a condus în trecut şi Spitalul Cernavodă. 
 
În spatele acestor dispute politice care se vor rezolva sau nu, problema reală a comunităţii din oraşul situat pe malul drept al Dunării este chiar unitatea sanitară, care riscă să nu mai primească autorizare de funcţionare dacă în următoarele şase luni nu va reuşi să se pună la punct cu cerinţele solicitate de Ministerul Sănătăţii.
 
„Acreditarea pentru 2017 este în aer“, avertizează managerul interimar Cristian Nicoară. Acesta mai spune că la ultima acreditare, în 2013, „spitalul nu a întrunit decât 43% din barem, însă, în momentul de faţă, unitatea medicală nu ar reuşi să primească un punctaj mai mare de 20%, ceea ce ar putea conduce la închiderea spitalului“.
 
O parte dintre problemele unităţii medicale ar putea fi rezolvate odată cu organizarea concursului pentru manager, cel mai târziu în luna martie a acestui an. Rămân însă probleme ce ţin de investiţii, curăţenie, dotarea cu echipamente şi aparatură, angajarea de personal medical calificat. „Medicii nu au plecat, dar nici nu au venit alţii. În prezent, sunt nouă doctori la un necesar de 20. Şase medici ar dori să vină, dar situaţia neclară îi face să aştepte“, a declarat actualul director interimar al spitalului, Cristian Nicoară.
 
Primarul Viorel Ionescu a precizat, la rândul său, că administraţia locală va face eforturi să sprijină procesul de acreditare, în sensul de a-i încuraja pe medici să vină să lucreze la Hârşova. „Am încercat să sprijinim medicii, să le decontăm cota de combustibil, însă opoziţia a picat chiar ieri, în şedinţa de Consiliul Local, acest proiect. Dar vom încercă să-l readucem pe tapet. Totodată, intenţionăm amenajarea unui heliport în curtea spitalului, astfel încât elicopterul să nu mai aterizeze pe stadion şi, evident, ne dorim, un centru de primiri urgenţe. Pentru acest centru, avem nevoie însă şi de spaţiu, şi de personal, pe care acum nu le deţinem“, a precizat edilul-şef al oraşului.
 
Iată cum un spital salvat de la închidere în vremea Guvernului Emil Boc şi-ar putea închide porţile pe viitor dacă disputele politice din Hârşova nu vor înceta! Unitatea medicală de pe malul Dunării este renumită pentru secţia de chirurgie, în care mai lucrează în prezent doar nouă medici!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii