Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Vergil Chiţac îi sfătuieşte pe constănţeni să nu renunţe la Pilonul 2 de pensii în favoarea Pilonului 1

ro

03 May, 2018 00:00 2607 Marime text
Suntem bombardaţi zilnic cu ştiri, analize, opinii pro şi contra, pe subiecte irelevante pentru mulţi dintre noi, care, cu siguranţă, au ca obiectiv manipularea. Printre ele, s-a strecurat şi o problemă realmente serioasă care mi-a atras atenţia, anume ce se va întâmpla cu Pilonul 2 de pensii.
 
„Sistemul de pensii, aşa cum a fost gândit în 2008 împreună cu Banca Mondială, este unul multi-pilon, stabil, care asigură surse diversificate de venituri la pensie. Capitalizarea Pilonului 2 a crescut de la 7,7 miliarde de euro la puţin peste 9 miliarde. Se vehiculează ideea care începe să prindă contur că statul va desfiinţa acest pilon. Să vedem de ce! Bugetul asigurărilor sociale a devenit din ce în ce mai insuficient prin micşorarea succesivă a sumelor transferate către Pilonul 1 (fondul de pensii de stat obligatorii) în favoarea Pilonului 2 (fondul de pensii private obligatorii), coroborat cu creşterea valorii pensiilor. Faţă de anul trecut mai sunt necesare 7 miliarde de lei. Analiza Guvernului e simplă. Fie luăm banii din bugetul de investiţii care şi aşa au atins un minim istoric anul trecut, fie nu mai dăm bani din contribuţiile sociale către fondul de pensii private. În acest moment, balanţa se înclină spre a doua variantă.
 
Discuţia publică pe această temă este diversă şi, de multe ori, contradictorie. Chiar nu înţeleg cum poate spune ministrul de Finanţe că banii care vin la Pilonul 1 pot fi investiţi, când din ei se plătesc pensiile curente şi, aşa cum spuneam, tot nu sunt suficienţi. În egală măsură, nu cred că Pilonul 2 va fi naţionalizat, aşa cum spune prietenul meu Florin Cîţu. E imposibil să confişti bani privaţi, chiar dacă te numeşti Statul Român.
 
Ce cred eu că se va întâmpla? Începând cu 1 iulie, Ministerul de Finanţe va anunţa că nu mai transfera bani la Pilonul 2 şi contribuţia va fi opţională. Cei care vor dori ca în continuare să contribuie la fondul privat de pensii vor trebui să facă o cerere care se va soluţiona anul viitor. Concomitent, vom asista la o propagandă pentru trecerea la fondul de stat cu tot cu sumele economisite până acum. Riscul evident este acela ca problema deficitului să revină în anul următor, dacă mulţi români nu marşează în direcţia guvernului“, susţine senatorul independent Vergil Chiţac, într-o postare pe pagina sa de socializare.
 
Parlamentarul îi sfătuieşte pe constănţeni să nu renunţe la Pilonul 2 în favoarea Pilonului 1 pentru că acesta din urmă are cel puţin următoarele dezavantaje: „Indexarea pensiilor nu se face ţinând cont de creşterea salariilor celor activi, motiv pentru care oamenii care au profesat pe aceleaşi funcţii, dar, aparţinând unor generaţii diferite, au pensii diferite, ceea ce este total anormal; în cazul decesului, suma reprezentând contribuţia cetăţenilor de-a lungul timpului la Pilonul 1 nu poate fi moştenită pentru că nu s-a acumulat, în timp ce la Pilonul 2 acest lucru este posibil“.
 
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii