Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PSD Ştefan Mihu solicită premierului şi ministrului Culturii să prezinte calendarul acţiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri!

ro

28 Mar, 2018 00:00 1821 Marime text
În şedinţa Senatului din 26 martie, senatorul PSD Constanţa Ştefan Mihu a adresat o întrebare premierului României, Viorica Dăncilă, lui Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi lui George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, în care solicită informaţii despre stadiul pregătirilor pentru acţiunile şi manifestările de celebrare a Centenarului Marii Uniri.

„La 1 Decembrie 2018, România marchează 100 de ani de la Marea Unire din 1918, moment de importanţă crucială în istoria devenirii şi consolidării statului şi naţiunii române.

Împlinirea acestei aspiraţii fundamentale şi obiectiv de referinţă al naţiunii române a fost posibilă prin eforturile, tenacitatea, strădania şi uneori sacrificiul de sânge ale multor generaţii de români, de autentici eroi, care au crezut cu tărie în idealul realizării unităţii naţionale.

De altfel, întregul an 1918 a fost deosebit de bogat în evenimente de importanţă majoră pentru istoria poporului român: încheierea Primului Război Mondial; sprijinul consistent primit de ţara noastră din partea marilor puteri şi aliaţi ai României în Primul Război Mondial - Statele Unite, Anglia, Franţa - în vederea materializării obiectivului marii reîntregiri naţionale; reintrarea României în război alături de ţările Antantei; nu în ultimul rând, unirea provinciilor istorice româneşti cu Regatul României, intr-un demers naţional de anvergură, etapizat şi promovat cu abnegaţie, talent si profesionalism, inclusiv pe palierul politico-diplomatic.

Menţionăm, în acest sens, unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, urmată de cea a Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918, culminând cu unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. Fericita aniversare reclamă astăzi, mai mult ca niciodată, o mobilizare exemplară a tuturor energiilor naţionale pentru a marca cum se cuvine acest moment excepţional din istoria naţională, căreia întreaga naţiune îi datorează deplin respect şi aleasă cinstire.

Faţă de cele de mai sus, vă rugăm să ne prezentaţi, stimată doamnă prim-ministru şi stimaţi domni miniştri, calendarul acţiunilor şi manifestărilor relevante avute în vedere / programate de Guvernul României şi ministerele pe care le conduceţi în vederea celebrării în cele mai bune condiţii a Centenarului Marii Uniri“, susţine senatorul social-democrat Ştefan Mihu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii