Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Moga vrea mai multe femei în administraţia publică locală

ro

30 Jan, 2016 00:00 2961 Marime text
La finele anului trecut, parlamentari PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR şi independenţi au semnat şi depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
 

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat pentru dezbatere şi poartă inclusiv semnătura senatorului PSD de Constanţa Nicolae Moga. Potrivit expunerii de motive, proiectul legislativ are la bază principiul egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi. În acest context, parlamentarii propun introducerea unei cote de gen de minimum 30% atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor, care se constituie într-o condiţie pentru validarea listelor de candidaţi la alegerile locale. Semnatarii sunt de părere că, „dincolo de impunerea unei cote minime de reprezentare politică, se impun şi sancţiuni menţionate“.
 
Concret, parlamentarii vor modificarea legii prin includerea în alineatul 1 al articolului 7 a următorului text: „(…) Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% dintre candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat“.
 
În cazul în care normativul va fi aprobat de Parlament, listele de candidaţi care nu vor respecta prevederile anterioare vor fi respinse de către biroul electoral de circumscripţie. În cazul acestei propuneri legislative, Camera Deputaţilor este for decizional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gicu 11 Feb, 2016 11:39 cum vrea femei si la cogealac au propus un candidat care a luat 1 vot in 2012