Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Mihu îi cere ministrului Transporturilor clarificări în legătură cu asigurarea serviciilor de radiocomunicaţii navale, după dizolvarea Radionav

ro

13 Jun, 2019 00:00 3382 Marime text
Senatorul Ştefan Mihu a adresat o interpelare Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, prin care solicită ministerului informaţii şi măsuri privind asigurarea funcţionalităţii serviciilor Radionav, în condiţiile în care ministerul a hotărât recent dizolvarea acestei instituţii.
 
„După cum este cunoscut, recent, Ministerul Transporturilor a decis dizolvarea Radionav, furnizorul de până acum al serviciilor radio-navale pentru porturile româneşti la Marea Neagră. Măsura a fost anunţată fără a se preciza, în vreun fel, situaţia serviciului de radiocomunicaţii aferent, în sensul preluării acestuia de către o altă instituţie!
 
Menţionăm că la nivelul anului 2018 Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere un proiect de lege care preconiza preluarea activităţii personalului şi patrimoniului Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale / Radionav de către Autoritatea Navală Română / ANR. Ulterior, Ministerul Transporturilor a renunţat să mai promoveze proiectul de lege şi a decis, aşa cum am menţionat deja, dizolvarea Radionav, fără a furniza alte explicaţii şi, nota bene, fără să fi asigurat plata salariilor personalului Radionav, de mai bine de 3 luni.
 
Nu ar fi prima dată când Ministerul Transporturilor se dovedeşte, din păcate, mult prea reţinut atunci când vine vorba să furnizeze o informaţie de interes public evident. Avem în vedere nu doar angajaţii Radionav, ci o sferă mult mai largă de beneficiari interni şi externi ai serviciilor oferite de Radionav, inclusiv din perspectiva facilităţilor oferite de porturile româneşti la Marea Neagră.
 
Vorbim aici de un serviciu public de interes naţional şi internaţional, având drept finalitate, printre altele, protejarea şi salvarea de vieţi omeneşti pe mare, prin furnizarea de informaţii precum: îndeplinirea angajamentelor de trafic de radiocomunicaţii navale de apel, pericol/alarmare şi salvare, asumate de România prin convenţiile internaţionale în domeniu, la care este parte ; avertizarea instituţiilor româneşti abilitate să ofere asistenţă, în caz de nevoie; transmiterea de avize pentru navigatori, inclusiv avize de navigaţie de tipul tragerilor/exerciţiilor militare din zona maritimă a României; transmiterea de informări meteo etc.
 
Faţă de cele de mai sus, vă adresăm rugămintea să ne precizaţi măsurile avute în vedere de Ministerul Transporturilor privind asigurarea deplinei funcţionalităţi a serviciilor de radiocomunicaţii navale oferite de Radionav, în acord cu interesele ţării noastre privind asigurarea unui trafic modern şi în deplină siguranţă în spaţiul maritim şi fluvial românesc, precum şi cu angajamentele internaţionale ale României”, susţine senatorul PSD de Constanţa în interpelarea adresată ministrului Transporturilor.
 

Citeşte şi:

S-a terminat. Celebră companie naţională de stat din Constanţa se dizolvă. Memorandumul se discută azi în Guvern

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alex Peter 26 Oct, 2019 19:57 26.10.2019...."S-a ales praful"... cinste d-lui senator Mihu care a fost singurul care a sustinut radiocoasta (unica) romana in fata ignorantilor carmuitori ! Radionav in lichidare saptamana 4 - 8/11 .... Sa ne fereasca Dumnezeu de prosti in continuare !