Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Mazăre aşteaptă răspunsul ministrului Achimaş-Cadariu Centrul de radioterapie Constanţa, un vis îndepărtat?!

ro

04 Mar, 2016 00:00 4348 Marime text
O parte dintre problemele sistemului medical constănţean au ajuns, de curând, şi în atenţia ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu. „Informator“, de această dată, a fost senatorul PSD Alexandru Mazăre.
 
Actualul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost luat la întrebări de senatorul Colegiului uninominal nr. 3 din Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, social-democratul Alexandru Mazăre. Acesta este interesat să afle punctul de vedere al ministrului cu privire la stadiul realizării la Constanţa a unui centru de radioterapie.
 
Senatorul PSD i-a expus, pe scurt, situaţia existentă la nivelul judeţului în cazul celor aproape 1.000 de persoane bolnave de cancer, a căror viaţă depinde de tratamentul oncologic. În fapt, Mazăre face referire la singurul aparat de radioterapie din judeţ, depăşit ca tehnologie deoarece foloseşte cobaltul, şi care, în luna aprilie, va ieşi din perioada normală de utilizare. Mai mult, aparatura nu corespunde actualelor standarde în domeniu şi pune în pericol viaţa pacienţilor deoarece afectează organe precum rinichii şi ficatul. Un „amănunt” deloc de neglijat este acela că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa vin pentru a face radioterapie pacienţi şi din judeţele Tulcea şi Ialomiţa.
 
În intervenţia sa, parlamentarul constănţean nu a omis să sublinieze faptul că „autorităţile locale au solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Sănătăţii rezolvarea problemei“, însă demersurile lor au rămas fără niciun răspuns până la ora actuală. Mizând pe faptul că „îmbunătăţirea calităţii serrviciilor medicale şi siguranţa pacienţilor ar trebui să reprezinte priorităţi absolute în activitatea Ministerului Sănătăţii“, Alexandru Mazăre aşteaptă acum din partea ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu o „listă“ a măsurilor pe care le va adopta pentru a remedia situaţia semnalată.

Promisiuni şi acorduri… fără niciun rezultat

Încă din anul 2011, se vorbea despre construirea unui centru de radioterapie, care urma să fie amenajat în curtea SCJU Constanţa. În vara anului 2014, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, social-democratul Nicolae Bănicioiu, declara că „radioterapia constituie un obiectiv major”. „Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie, pentru că avem prea puţine centre. De aceea, am semnat un acord cu Banca Mondială, prin care ne-am propus ca, până la sfârşitul anului, să putem deschide aproape 15 centre de radioterapie. Vorbim cam de 40 de milioane de euro, prin programul cu Banca Mondială, şi de alte 20 - 30 de milioane de euro, din economii, sumă care ne-ar ajunge pentru realizarea acestui proiect“, declara Bănicioiu, în iunie 2014.
 
Anii au trecut, iar efectele acestui acord întârzie să apară... cel puţin la Constanţa. „Serviciile de radioterapie reprezintă, de asemenea, o prioritate“, declara, la începutul acestui an, într-un interviu, şi actualul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Citeşte şi

 
CJC a pompat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă milioane de euro
De ce Nicuşor Constantinescu a preferat America pentru tratament
 
CJC concesionează 1.500 de metri pătraţi pentru construirea unui centru medical de radioterapie

Asociere sub semnul întrebării

În luna iunie a anului trecut, o altă speranţă avea să se nască în inimile pacienţilor bolnavi de cancer. În cadrul Spitalului CFR Constanţa, urma să prindă contur o secţie de radioterapie, care trebuia să fie realizată prin asocierea unităţii spitaliceşti cu o firmă de profil din Israel. Pe 30 iunie, trebuia semnat contractul, iar serviciul de radioterapie urma să funcţioneze ca un serviciu externalizat, decontat de CJAS Constanţa, cu care Spitalul CFR Constanţa avea încheiat un contract.
 
Din păcate, nici până acum situaţia nu s-a clarificat, mai ales că, între timp, au apărut şi alte impedimente. Potrivit declaraţiei directorului Spitalului CFR, dr. Dorel Oprea, inexistenţa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ar putea cel puţin să întârzie investiţia, dacă nu chiar pierderea acesteia.
 
„Din nefericire pentru Spitalul CFR şi pentru Constanţa, terenul pe care îl administrăm şi pe care urma să se ridice noua secţie de radioterapie nu are PUZ. În decembrie anul trecut, am depus o cerere la Primăria Constanţa şi abia acum, de curând, am primit vestea că zona ar fi un teren neconstruibil, pentru care trebuie să întocmim un PUZ. Săptămâna trecută, am transmis informaţia investitorilor israelieni, şi, de atunci, nu am mai primit niciun semnal“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, directorul Spitalului CFR Constanţa, dr. Dorel Oprea.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii