Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorii Mircea Banias, Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga au lipsit de la votul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

ro

15 Oct, 2015 00:00 2176 Marime text


Vâlvă multă în Senatul României. Proiectul privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a picat. Motivul principal: chiulul senatorilor, majoritatea fiind din arcul guvernamental.
 
Absenţa parlamentarilor din arcul guvernamental - care au majoritatea în Senat - este cu atât mai condamnabilă cu cât iniţiatorul proiectului legislativ este un reprezentant al puterii, şi anume ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
 
Senatul României a fost prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect legislativ, Camera Deputaţilor fiind for decisiv. Numai că primul „test“ al parlamentarilor puterii a fost picat cu brio. În plen au fost prezenţi 108 parlamentari, dintre care 66 au votat „pentru“, 36 au fost „împotrivă“, iar şase s-au abţinut. Pentru a trece, proiectul avea nevoie de susţinerea a 84 de senatori. În plen au fost prezenţi: cinci senatori ai Grupului Liberal Conservator, 32 ai PNL, 62 ai PSD, şapte de la UDMR şi doi fără apartenenţă la grupuri parlamentare. Senatorii PNL au fost principalii opozanţi ai acestui proiect legislativ, 29 au votat „împotrivă“, doi s-au abţinut şi unul a votat „pentru”.
 
De la liberalii conservatori, patru au votat pentru şi unul a fost împotrivă, în timp ce din Grupul parlamentar PSD 53 au votat pentru, cinci împotrivă şi patru s-au abţinut. Fifty-fifty au făcut cei doi senatori fără apartenenţă politică prezenţi în sală: unul a votat „pentru“, celălalt „împotrivă“, în timp ce reprezentanţii UDMR, şapte în plen, au votat „pentru“ înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

 Boicot sau nepăsare?

Conform site-ului oficial al Senatului României, din arcul guvernamental au lipsit: şapte din 12 de la ALDE, 8 din 21 de la UNPR şi 12 din 61 de la PSD. Şi în rândul opoziţiei au existat chiulangii: din totalul celor 59 de senatori PNL doar 32 au ajuns la serviciu.
 
Inevitabil, şi unii senatori constănţeni au preferat să nu participe la vot. Printre ei s-au aflat: Mircea Marius Banias (Grupul parlamentar Liberal Conservator), Alexandru Mazăre (Grupul parlamentar PSD) şi Nicolae Moga (Grupul parlamentar PSD). Singurul senator constănţean care a votat „pentru“ a fost progresistul Marian Vasiliev, în timp ce senatorii PNL Puiu Haşotti şi Christian Gigi Chiru s-au împotrivit înfiinţării Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, deşi liderii formaţiunii pe care o reprezintă au acuzat adesea instituţiile abilitate în recuperarea prejudiciilor că nu-şi fac treaba sau favorizează pe unul sau pe altul.
 
Până în prezent, doar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat, iar social-democraţii care aspiră la prelungirea mandatelor ar trebui să ia aminte. Acesta a precizat că, la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare din toamna anului viitor, absenteismul va fi „primul criteriu care va fi luat în calcul de conducerea partidului şi de toate organizaţiile judeţene“.

UPDATE, 15 octombrie: Senatorul Nicolae Moga a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că a nu a putut participa la vor, întrucât, la acel moment, a primit o delegaţie străină.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gabriel Mascas 16 Oct, 2015 10:36 Acesti indivizi nu reprezinta interesele Romanilor ! Logic sunt niste TRADATORI ! Tradatorii Romaniei trebuie incarcerati de urgenta sau dep[ortati in Siberia !!! ..impreuna cu familiile lor !!!