Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatoarea Ramona Dinu (USR) - „Autonomia universitară, sub bocancii PSD!”

ro

01 Apr, 2019 00:00 1925 Marime text
Senatorul USR de Constanţa, Ramona Dinu critică propunerea promovată de PSD, privind încurajarea efectuării studiilor superioare în limba română. 

„PSD vrea ca studenţii care învaţă la programe cu plată, cu predare într-o limbă străină, să aibă posibilitatea de a se transfera la secţiile cu predare în limba română, după primul semestru de studiu. Pentru încurajarea acestui lucru, universităţile ar trebui să reducă taxele de şcolarizare pentru studenţii transferaţi ori să acorde burse care să compenseze cheltuielile cu şcolarizarea.
Nu doar că prin prezentul proiect legislativ, autonomia universitară este presată sub bocancii PSD, dar se şi doreşte crearea unui model în direcţie diametral opusă tendinţelor europene.
Astăzi, peste tot în plan internaţional se pune accentul pe mobilitatea resursei umane. Pe cale de consecinţă, şi Parlamentul nostru ar trebui să sprijine universităţile pentru crearea de programe cu predare în limbi străine de circulaţie internaţională, programe care să atragă deopotrivă studenţi români şi străini”, spune senatoarea constănţeancă. 

În opinia parlamentarului USR, dacă acest proiect de lege va fi adoptat, nu doar că se descurajează crearea de noi programe universitare de studii într-o limbă străină, dar se pune în pericol supravieţuirea programelor existente, având în vedere că, din considerente financiare, mulţi dintre studenţi vor dori să se transfere la programele cu predare în limba română, urmând ca programele de studii într-o limbă străină să devină nesustenabile.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii