Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Remuneraţia mică, după buget" Ce autorităţi publice acordă prime de Paşte anul acesta

ro

24 Mar, 2012 01:26 3610 Marime text
05_prime_pasti_bani__lei.jpgSpre deosebire de anii trecuţi, administraţiile locale din judeţ şi instituţiile deconcentrate nu se mai întrec în acordarea de prime de Paşte. De vină ar fi, se pare, criza. Bugetele de austeritate n-ar mai permite „premierea" bugetarilor cu ocazia sărbătorilor.

Sunt însă şi situaţii în care primarii sau directorii de instituţii încearcă să găsească o portiţă care să le permită să-i „cadorisească" pe angajaţi.

Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean şi-au luat adio de la prime

Dacă până destul de recent angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa se puteau considera nişte privilegiaţi ai crizei, ei bine, se pare că anul acesta ei nu vor primi nicio primă cu ocazia sărbătorilor pascale. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristian Moldovanu, ne-a declarat că angajaţii CJC nu se vor bucura de prime şi că, de altfel, nici nu-şi mai aduce aminte de când el şi colegii săi nu au mai primit astfel de stimulente financiare. Îi amintim noi. Din 2009, atunci când, de Paşte, bugetarii din CJC au primit prime, conform condiţiilor prevăzute în contractul colectiv de muncă, document aprobat prin HCJ nr. 281 din 17 decembrie 2007.

În ceea ce priveşte Primăria Constanţa, potrivit spuselor Marcelei Enache, secretarul Consiliului Local Municipal, anul acesta angajaţii Primăriei vor fi „săriţi" de la prime. Enache a explicat că legislaţia nu mai permite alocarea unor astfel de stimulente financiare, dar şi că bugetul, cel mai probabil, n-ar permite acordarea de prime de Paşte.

Cât despre Prefectura Constanţa, angajaţii acestei instituţii nu iau prime de Paşte sau de Crăciun. Asta pentru că Instituţia Prefectului nu este ordonator de credite.

La RADET, de Crăciun au fost bani, de Paşte nu mai sunt...

Dacă de Crăciun angajaţii RADET au primit fiecare prime în cuantum de aproximativ 100 de lei, nu acelaşi lucru pare să se întâmple şi de Paşte. Ilie Rachieru, directorul RADET a declarat că nu crede că va putea acorda prime salariaţilor, întrucât Regia stă prost cu încasările.

Poştaşii ar putea fi premiaţi

Din punct de vedere financiar, situaţia s-a redresat la Direcţia Regională de Poştă Sud Est. Directorul Alexandru Maxim a precizat că există posibilitatea ca angajaţii constănţeni să primească prime de Paşte cuprinse între 60 şi 100 de lei. Anul trecut, aceste bonificaţii fuseseră sistate. Dacă CN Poşta Română va aproba acordarea de prime, angajaţii fără copii vor primi 60 sau maxim 70 de lei, în timp ce mămicile sau tăticii salariaţi vor fi recompensaţi cu 100 de lei. „Sperăm să se reia acordarea de prime care este prevăzută în contractul colectiv de muncă. S-a renunţat şi la luna cu cele două zile neplătite, activitatea Poştei Române s-a redresat din punct de vedere financiar, aceasta după ce anul trecut s-au redus salariile", a precizat Alexandru Maxim. Şeful Direcţiei Regionale de Poştă Sud Est a declarat că este încă prematur să se pronunţe în privinţa primelor, care vor fi stabilite de Compania Naţională Poşta Română cu o săptămână înainte de Paşte.

Primăria Cumpăna nu dispune de fonduri băneşti

Primarul din Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a precizat că oricât şi-ar dori nu va reuşi să ofere angajaţilor prime. Nu numai că nu are bani disponibili pentru aceasta, dar nici legea nu-i permite, din anul 2010, să mai ofere vreun fel de suplimente salariaţilor. „Când legea ne-a permis, le acordam tichete de masă şi tichete cadou, pe care acum salariaţii, la cererea Curţii de Conturi, au trebuit să le returneze", a explicat Mariana Gâju, care a adăugat că nu a acordat niciodată prime de Paşte salariaţilor. „Din păcate, nu ne permitem să acordăm prime, deşi oamenii merită astfel de recompensări", a afirmat Gâju.

Prime din sponsorizări pentru angajaţii Primăriei Ovidiu

Angajaţii Primăriei Ovidiu vor primi, ca în fiecare an, prime de Paşte. Primarul Dumitru Bocai a precizat că banii pentru acordarea lor nu provin de la bugetul local, ci din sponsorizări. Primele constau în bonuri valorice, potrivit edilului.

Primăria Năvodari are bani la buget pentru recompensarea salariaţilor

La Năvodari, primarul Nicolae Matei a precizat că a găsit o portiţă în lege care îi permite să acorde prime. „Primele sunt prevăzute la capitolul cheltuieli materiale şi nu la cel vizând cheltuielile salariale", a precizat primarul Nicolae Matei. Edilul a menţionat că primele ajung undeva la 250 de lei. „Trebuie să am grijă de oamenii mei care mă ajută să fac treabă, fără ei nu aş avea aer. De aceea ştiu să găsesc soluţii ca să-i recompensez, dar în aceleaşi timp ştiu să iau şi decizii de penalizare atunci când nu-şi văd de activitate", a mai declarat primarul Nicolae Matei.

„Dacă aş da prime, ar însemna să încalc legea"

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a afirmat că din anul 2010 legea nu mai permite şefilor din autorităţile locale să acorde prime salariaţilor. „Legea nu prevede acordarea de prime, ca atare nu le pot acorda salariaţilor astfel de stimulente. Dacă aş face asta, ar însemna să încalc legea", a explicat Cîrjaliu. Primarul a precizat că nu prezenţa sau absenţa acestor stimulente constituie o problemă pentru angajaţii din primării, ci valoarea derizorie a salariului aduce mari prejudicii. „Un inspector cu studii superioare are un salariu de 499 de lei. Şi le ceri apoi angajaţilor din primării să fie incoruptibili şi să-şi facă treaba, când ei din salariul pe care îl câştigă nu-şi pot acoperi nici cheltuielile zilnice cu naveta şi pachetul", a precizat Cristian Cârjaliu, care a adăugat că tot legea este cea în măsură să le majoreze salariile.

Prime barosane pentru salariaţii de la Oil Terminal

Ca în fiecare an, cei 1.177 de angajaţi ai companiei Oil Terminal vor avea o masă de Paşte îmbelşugată, deoarece conducerea le va acorda prime. „Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, noi acordăm prime angajaţilor. Anul trecut, salariaţii noştri au primit prime de 1.060 de lei brut, iar anul acesta vor primi 1.100 de lei brut", a declarat directorul general al Oil Terminal, Silviu Wagner.

Paştele va fi sărac şi pentru instituţiile subordonate Ministerului Muncii

Angajaţii de la Casa Judeţeană de Pensii, cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Prestaţii Sociale nu vor primi niciun leu în plus la salariu. „Contractul colectiv de muncă nu prevede acordarea de prime şi nici Curtea de Conturi nu permite acest lucru", ne-a explicat Laura Constandin, directorul AJPPS Constanţa. „Noi nu am mai primit niciun ban în plus la salariu de trei ani", a precizat, la rândul său, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii