Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rationamentul "Rachieru" amendat de Ministerul Administratiei si Internelor

ro

05 Apr, 2005 00:00 664 Marime text

RADET pierde disputa cu proprietarii

Presedintele UAPC, Marcel Dragu, si-a continuat demersul impotriva politicii RADET * Prezent la lucrarile Conferintei Nationale a Ligii "Habitat", Dragu a protestat impotriva modului in care RADET aplica legea * Directorul regiei, Ilie Rachieru nu recunoaste personalitatea juridica a asociatiilor de proprietari si le priveaza astfel de prevederile legale ale OU nr. 37/2004 * Reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor a facut public pe parcursul conferintei ca recunoaste personalitatea juridica a asociatiilor de proprietari si a amendat politica regiei constantene de termoficare

Reprezentantii Uniunii Asociatiilor de Proprietari Constanta au participat la sfarsitul saptamanii trecute la Conferinta Nationala a Ligii "Habitat". La eveniment au participat 37 de delegatii din toata tara, precum si numerosi reprezentanti ai Guvernului, ai Autoritatii Nationale de Reglementare pentru serviciile publice de gospodarire comunala, Camerei Deputatilor si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.Cu aceasta ocazie, presedintele UAPC Marcel Dragu a inmanat reprezentantilor M.A.I. si ANRSC propunerile constantenilor in vederea calmarii situatiei iscate pe plan local intre UAPC si RADET.In urma cu patru saptamani, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice a declansat "campania" de colectare a penalitatilor de la asociatiile de proprietari locale creand astfel un val de proteste din partea constantenilor. Situatia creata are la origini doua ordonante de urgenta emise de vechea guvernare, in vederea reducerii arieratelor, a caror interpretare s-a facut in functie de obiectivul RADET de a-si rotunji bugetul cu incasarea unor penalitati interpretabile din punct de vedere juridic. Astfel, prima Ordonanta de Urgenta nr. 5, din 20 februarie 2003, privea acordarea unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice. Actul normativ prevedea ca titularii contractelor de furnizare a energiei termice care si-au achitat la termenele scadente facturile precum si sumele restante pana la data de 31 martie 2003, sa beneficieze de scutiri de la plata penalitatilor.Cea de-a doua Ordonanta de Urgenta nr. 37, din 19 mai 2004, prevedea ca persoanelor juridice consumatoare de energie termica, care platesc integral contravaloarea facturilor pana la 30 iunie 2004 sa li se anuleze penalitatile si majorarile de intarziere.Urmarindu-si interesele regia considera ca asociatiile de proprietari nu sunt persoane juridice si din aceasta cauza nu beneficiaza de aplicarea prevederilor OU nr. 37/2004.

Ministerul contrazice RADET

Ca urmare a faptului ca regia nu dorea sa colaboreze, Marcel Dragu a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor sa clarifice modul de aplicare a prevederilor legislative ale OU nr. 37/2004. Printr-o adresa, MAI lamureste asociatiile de proprietari ca "se bucura de personalitate juridica in conformitate cu art. 35, din Legea nr.114/1996". De asemenea, secretarul de stat Ilie Stefan, instiinteaza UAPC de faptul ca asociatia de proprietari este "o forma juridica de organizare si functionare" iar "asociatiile, in calitate de persoane juridice consumatoare de energie termica, pot beneficia de prevederile OU nr. 37/2004, privind masurile de diminuare a arieratelor din economie."Problemele penalitatilor si a modului in care RADET interpreteaza legea vor fi analizate si la nivelul Guvernului. "Deoarece termenul de aplicare al prevederilor OU nr.37/2004 a expirat, iar asociatiile de proprietari au fost pacalite, este nevoie stringenta de un nou act legislativ care sa anuleze datoriile" a mentionat presedintele Dragu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii