Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre a pierdut în faţa liberalilor Plăţile în numerar, plafonate la 10.000 de lei pe zi

ro

04 Apr, 2014 00:00 2650 Marime text
Proiectul de lege care prevede plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea în operaţiunile interbancare la tranzacţiile efectuate cu cardul a fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre adoptare. Proiectul de iniţiativă i-a aparţinut fostului ministru al Finanţelor, liberalul Daniel Chiţoiu. Astfel, potrivit noii legi, plăţile în numerar între persoanele fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, în timp ce plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face firmele către persoane fizice sau alte companii va fi redus la jumătate: de la 10.000 de lei la 5.000 de lei pe zi. Unul dintre oponenţii vehemenţi ai acestui proiect de lege este primarul Constanţei, Radu Mazăre, care şi-a exprimat public dezacordul chiar pe vremea când social-democraţii erau „înfrăţiţi“ la guvernare cu liberalii.
 
„Frate, frate, da’ brânza-i pe bani“
 
„Înţeleg că onor domnul Chiţoiu a băgat o ordonanţă care pe mine m-a înfiorat când am aflat şi nici nu voiam să vă vorbesc despre asta, voiam să vă vorbesc despre alte lucruri mai plăcute. Însă, din păcate, ce am văzut acolo va fi îngrozitor pentru România, dacă se vor limita plăţile cash între persoanele fizice, aşa cum este ordonanţa de acum, va fi dezastru. Italia are o astfel de lege de doi ani de zile şi limitează plăţile la o mie de euro. Ştiţi ce se întâmplă? Italienii fug şi cheltuiesc banii în Austria şi Germania, cumpără excursiile cu bani cash în Austria şi Germania. În România va fi la fel. Este gripată economia şi vor să vină investitori, vor să vină în România pentru că e o politică fiscală mai relaxată”, a explicat la momentul iniţiativei şeful administraţiei publice locale constănţene. „Cer să nu fim noi de acord, ca partid, să se voteze (n.r. proiectul legislativ). Eu am să cer să se voteze în cadrul comitetului ăla în care suntem 40 de oameni, cum îl cheamă, să nu împărtăşim solicitarea liberalilor. Culmea!, a liberalilor”, declara Radu Mazăre în urmă cu două luni la adresa iniţiativei liberalilor.
 
Într-un document al Executivului se arată că proiectul prevede că limitarea plăţilor în numerar se aplică şi altor operatori economici decât persoanele juridice. Este vorba despre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, precum şi asocieri şi alte entităţi care au sau nu personalitate juridică.
Proiectul stipulează, de asemenea, şi limitarea încasărilor şi a plăţilor în numerar efectuate de persoanele fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 de lei pentru fiecare tranzacţie. Pentru cei care depăşesc aceste plafoane vor fi aplicate sancţiuni, respectiv instituirea amenzilor de până la 25% din sumele plătite sau încasate care depăşesc plafonul maxim admis.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii