Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect PMP privind siguranţa rutieră. Suprailuminarea trecerilor de pietoni din Constanţa

ro

10 Jan, 2019 00:00 2242 Marime text

Partidul Mişcarea Populară Constanţa, prin consilierii locali Secil-Givan CantaragiuCătălin Papuc şi Alexandru Zabara, a depus un proiect de hotărâre de Consiliu Local Municipal privind creşterea nivelului iluminatului public din preajma trecerilor de pietoni pentru creşterea siguranţei cetăţenilor angajaţi în traversarea străzii, creşterea nivelului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi creşterea eficienţei energetice prin utilizarea de senzori şi panouri fotovoltaice pentru cel puţin 10% dintre trecerile de pietoni propuse.

„Având în vedere numeroasele accidente rutiere produse la trecerile de pietoni pe raza municipiului Constanţa, soldate cu victime, din cauza semnalizării deficitare şi a iluminatului slab din aceste zone, propunem suprailuminarea trecerilor de pietoni prin montarea unor corpuri de iluminat cu led deasupra acestora, asigurând o intensitate a luminii cu 50% mai mare decât iluminatul căii de rulare, prevăzute cu senzor de persoane. În momentul în care senzorul detectează o persoană în apropiere sau pe trecerea de pietoni, intensitatea luminii va fi sporită la 150%. Atunci când nu este nicio persoană care doreşte să treacă strada, senzorul menţine iluminatul la nivelul celui stradal”, susţin consilierii locali municipali ai PMP.
 
Potrivit proiectului depus la secretariatul Consiliul Local Municipal, „pe fiecare parte a trecerilor de pietoni se va monta câte un stâlp echipat cu aparat de iluminat cu distribuţie asimetrică a fluxului luminos. Stâlpii se vor monta înaintea trecerii de pietoni din direcţia de deplasare a traficului, iar aparatele de iluminat se vor orienta înspre pietonii aflaţi pe trecere, pentru obţinerea unui contrast pozitiv între fundalul întunecat şi pieton. În cazul în care situaţia din teren o va permite se pot utiliza stâlpii existenţi”.
 
PMP Constanţa consideră prioritare în implementarea acestei soluţii toate trecerile de pietoni aflate pe arterele principale ale municipiului Constanţa, cele aflate în apropierea instituţiilor de învăţământ, a instituţiilor publice precum şi cele unde numărul accidentelor este mare.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii