Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege PSD-ALDE Aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune ar putea deveni consilieri independenţi

ro

02 May, 2018 00:00 2205 Marime text
Parlamentari PSD şi ALDE au înregistrat la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care se propune ca aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune să devină consilieri independenţi.

Propunerea legislativă ar urma să modifice statutul aleşilor locali şi să reglementeze situaţia consilierilor ce câştigă mandatele pe listele partidelor care ulterior sunt absorbite prin fuziune de alte partide, în sensul că aceşti consilieri devin independenţi. În prezent, este cazul aleşilor locali UNPR, care, în urma fuziunii blocate în justiţie cu PMP, au trecut automat în barca formaţiunii conduse de Traian Băsescu.

Potrivit expunerii de motive, Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali prevede că aceştia îşi obţin mandatul în urma unui vot democratic exercitat de cetăţeni, care îşi exprimă opţiunea pentru candidaţii unui partid sau pentru un independent.

„Proiectul prevede că un ales local care părăseşte partidul pe ale cărui liste a candidat îşi pierde mandatul. Există însă o situaţie particulară în care un ales local este forţat să îşi exercite mandatul ca membru al altui partid (altul decât cel pe listele căruia a candidat) împotriva voinţei şi opţiunii sale politice. Este vorba despre fuziunea prin absorbţie. Un ales local poate ajunge membru al unui partid printr-o fuziune cu care nu este de acord, fiind forţat să activeze într-un partid politic din care nu doreşte să facă parte şi încălcând încrederea electoratului care l-a ales. Situaţia este total absurdă şi nedemocratică. Din aceste motive, se impune modificarea legii, astfel încât aleşii locali membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune să devină consilieri independenţi“, se mai arată în expunerea de motive.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii