Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul ministru nu le-a răspuns încă Primarii supăraţi pe Guvernul Ponta se întâlnesc cu vicepremierul Dragnea pe 5 septembrie

ro

28 Aug, 2013 00:00 1153 Marime text
Asociaţia Comunelor din România (ACorR) aştepta, ieri, un răspuns de la premierul Victor Ponta cu privire la „Protestul faţă de măsurile luate de Guvernul Ponta împotriva colectivităţilor locale”. Mai exact, reprezentanţii ACorR aşteptau să li se comunice o dată la care primul ministru îi va putea primi pentru ca ei să îşi prezinte doleanţele. Potrivit Marianei Gâju, prim-vicepreşedintele ACoR, până ieri după-amiază premierul nu le transmisese niciun răspuns.
 
Amintim că, în cursul săptămânii trecute, ACoR a depus la Guvern un „rechizitoriu” împotriva actualei guvernări, document în care reprezentaţii Asociaţiei atrag atenţia asupra mai multor ordonanţe de urgenţă emise de Executiv, dar şi asupra problemei incompatibilităţilor, încă nerezolvată.
Documentul cuprindea, potrivit Marianei Gâju, semnăturile celor 40 de filiale judeţene ale Asociaţiei Comunelor din România.
Semnatarii protestului se plâng de faptul că Ordonanţa 8/2013 a Guvernului privind „impozitul pe veniturile din activităţi agricole” prevede că „impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale”. Astfel, primarii susţin că, deşi ei încasează impozitele, riscând să fie percepuţi de contribuabili „încasatori de biruri”, ei nu primesc şi bani înapoi pentru investiţii.

În acelaşi protest, primarii critică dur OUG 34/2013 privind organizarea şi administrarea pajiştilor permanente, pe care o consideră „aberantă şi ilogică”. Semnatarii protestului amintesc aici şi insolvenţa primăriilor. Ei precizează că prin OUG 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale sunt afectate administraţiile publice locale, îndeosebi comunele.
„Marea problemă a administraţiei locale” rămâne însă incompatibilitatea. „Eliminarea din legislaţie a unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, în sensul în care aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi exercita prerogativele de reprezentanţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale în cadrul unor entităţi care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice şi celor juridice din colectivităţile locale respective, actualele reglementări, depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate”, se menţionează în document.
 
15 primari, faţă în faţă cu Liviu Dragnea
 
Chiar dacă nu au primit încă un răspuns de la Victor Ponta, primarii nemulţumiţi nu renunţă şi continuă demersurile. Un prim pas în acest sens îl reprezintă întâlnirea cu vicepremierul Liviu Dragnea, întâlnire care va avea loc, conform declaraţiilor Marianei Gâju, pe data de 5 septembrie. „O delegaţie a ACoR formată din 15 primari se va întâlni, pe 5 septembrie, cu vicepremierul Liviu Dragnea. Noi vrem însă să ajungem la primul ministru”, a subliniat Gâju, prim-vicepreşedintele ACoR, lăsând de înţeles că semnatarii protestului nu vor renunţa cu niciun chip la solicitările lor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii