Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele USR Constanța, Remus Negoi „De ce nu iau autoritățile măsuri concrete și predictibile pentru revigorarea turismului pe litoral?”

ro

16 May, 2020 00:00 5249 Marime text

Pe 25 aprilie 2020, USR Constanța propunea autorităţilor - Consiliul Județean Constanța, Primăria Constanța, ABADL - măsuri etapizate, care trebuie luate pentru protejarea turiștilor și a operatorilor din turism (şi nu numai), cu alte cuvinte pentru relansarea turismului pe litoral.

“Pe lângă măsurile detaliate propuse hotelierilor, deținătorilor de spații de alimentație publică - restaurante, baruri, terase, deținătorilor de magazine / chioșcuri / tarabe, concesionarilor de plaje, am propus și măsuri generale: negocieri cu companiile aeriene pentru utilizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu – în afara curselor charter (necesare cel puțin turiștilor, dar și navigatorilor / lucrătorilor care pleacă sau vin, pentru a degreva aeroportul Otopeni și a micșora interacțiunile umane) – Consiliul Județean Constanța și Ministerul Economiei; eliminarea taxei de promovare turistică pentru sezonul 2020, ce trebuie achitată de hotelierii de pe litoral – Consiliul Local Municipal Constanța; dotarea stațiunilor de pe litoral cu containere medicale, amenajate pentru testarea turiștilor – dotate cu scannere de temperatură, kit-uri testare Covid-19, prim ajutor – prin Consiliul Județean în colaborare cu Apele Române (ABADL) și Consiliile Locale de pe litoral.
Toate sunt deosebit de simple, însă trebuie să le iei din timp și să conlucrezi, ceea ce nu s-a întâmplat. Că nu există dialog între antreprenorii din turism și autorități, se știe. Că nu există conlucrare între autorități, iar se știe.

Poate, în ceasul al 12 – lea, se trezesc. Vom insista pe lângă toate autoritățile ce trebuie să ia măsuri”, trage un semnal de alarmă, președintele USR Constanța, Remus Negoi.
 

Propunerile USR Constanța de măsuri socio-economice pe termen scurt și mediu, la nivelul județului Constanța

 

ETAPA I - Măsuri implementabile de către autoritățile județene / locale – începând cu luna mai 2020:

a. Investiții în suplimentarea numărului de paturi ATI
b. Investiții în suplimentarea echipamentelor tip PCR (de testare) în toate spitalele și policlinicile din județ, până la un număr suficient de mare.
c. Relocare de procent mai mare din investiții în Spitalul Județean,
d. Negocieri cu companiile aeriene pentru utilizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu – în afara curselor charter (necesare cel puțin turiștilor, dar și navigatorilor / lucrătorilor care pleacă sau vin, pentru a degreva aeroportul Otopeni și a micșora interacțiunile umane).
e. Eliminarea taxei de promovare turistică pentru sezonul 2020, ce trebuie achitată de hotelierii de pe litoral.
f. Înființarea unei Asociații Comunitare de către Consiliul Județean și majoritatea Consiliilor Locale interesate – pentru facilitarea interacțiunii micilor producători cu marile lanțuri de magazine.
g. Deschiderea unor centre / târguri regionale, altele decât cele existente (în municipii, orașe, comune mai mari), pentru comercializarea produselor agricole, fără achitarea de taxe pentru anul 2020 de către producători – sprijinirea producătorilor.
h. Reducerea cheltuielilor bugetare inutile sau mai puțin importante pe parcursul întregului an 2020.
i. Digitalizarea serviciilor din Consiliul Județean și din Consiliile Locale.
 

ETAPA a II a - Măsuri de relansare socio-culturală, la nivel local – regional, implementabile de către autoritățile județene / locale - începând cu luna iunie / iulie 2020:

a. Redeschiderea instituțiilor de cultură (teatre, muzee, săli de spectacole, etc.), cu respectarea regulilor minime de distanțare socială și de protecție.
b. Reluarea competițiilor cultural – sportive - cu respectarea regulilor minime de distanțare socială (înjumătățirea / mai puțin a locurilor ocupate de spectatori în interior și exterior) și de protecție (purtarea de măști și mănuși pentru spectatori, covoare dezinfectante la intrările în săli, dispensere de dezinfectanți la intrare în săli sau stadioane).
c. Dotarea stațiunilor de pe litoral cu containere medicale, amenajate pentru testarea turiștilor – dotate cu scannere de temperatură, kit-uri testare Covid-19, prim ajutor.
d. Menținerea măsurilor de igienizare și dezinfecție a tuturor spațiilor comune – locuri de joacă, locuri aglomerate, etc.
e. Anularea cheltuielilor din capitolul evenimente.
f. Anularea cheltuielilor pentru cursuri ale angajaților instituțiilor publice, ținute în alte localități decât cea de reședință a respectivei instituții.
g. Anularea cheltuielilor de protocol sau cel puțin înjumătățirea lor și redirecționarea către asigurarea de măști, soluții dezinfectante pentru instituțiile / spațiile publice.
h. Obligativitatea hotelierilor: de a impune personalului propriu obligativitatea purtării de măști și mănuși și de a dezinfecta permanent spațiile comune.
i. Obligativitatea tuturor deținătorilor de spații de alimentație publică - restaurante, baruri, terase:de a aranja mesele astfel încât să existe o distanțare de cel puțin 2 metri între ele, de a impune personalului propriu obligativitatea purtării de măști și mănuși, de a dezinfecta permanent spațiile.
j. Obligativitatea concesionarilor de plaje:de a distribui șezlongurile astfel încât să nu existe o apropiere mai mică de 2 metri între ele și să se asigure că distanțarea va fi respectată permanent, de a impune personalului propriu obligativitatea purtării de măști și mănuși, de a dota plajele (intrările și din loc în loc) cu dispensere de dezinfectanți și de a amenaja plajele cu cel puțin o sursă de spălat – duș, chiuvetă, țâșnitoare.



Citește și:

Plan pentru relansarea economică și socială pentru județul nostru, după ieșirea din starea de urgență, elaborat de USR Constanța



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii