Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele AFDR Constanța, despre demiterea „cazul” Bjoza „Funcția este una politică. Trebuie numit un istoric tânăr, aplecat asupra perioadei comuniste”

ro

20 Mar, 2021 00:00 4034 Marime text
 
  • Octav Bjoza, fost deținut politic și președintele AFDPR  a fost demis în această săptămână din funcția de subsecretar de stat
  • Potrivit premierului, afirmațiile lui Bjoza referitoare au reprezentat un afront faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului
  • Președintele AFDPR, filiala Constanța susține că acceptarea funcției de către Bjoza a echivalat cu punerea Asociației la picioarele Guvernului Ponta și infirmarea totală a principiilor și a valorilor Asociației
  •  Paul Andreescu consideră că destituirea confirmă că funcția este politică
  • Andreescu speră ca Bjoza să aibă înțelepciunea din ceasul al 12-lea și să renunțe cu demnitate la acționarea în instanță a premierului Cîțu
 
Octav Bjoza, fost deținut politic și președintele AFDPR (Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România) a fost demis în această săptămână din funcția de subsecretar de stat, după declarațiile la adresa comunității evreiești.
Ulterior, premierul Florin Cîțu și-a explicat decizia. Potrivit premierului, afirmațiile lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 au reprezentat „un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului”.

Declarațiile făcute de  Bjoza care i-au dus  demiterea


Într-un comunicat transmis pe 12 martie, AFDPR transmitea că este „revoltată de faptul că a ajuns motiv de dispute între parlamentari. Mărul discordiei îl constituie Legea nr. 232/2020, care aduce unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politici, deportați, prizonieri etc., dar subliniem că toți copiii noștri, indiferent când s-au născut și indiferent de faptele părinților, au fost solidari cu suferințele întregii familii, iar timp de 31 de ani nu li s-a asigurat nicio reparație morală și materială”.
AFDPR mai spunea că din aceste motive va „milita și veghea ca în această țară să nu mai apară partide politice sau mișcări extremiste, fie ele de stânga, fie de dreapta!”
 

Președintele AFDPR Constanța, Paul Andreescu despre demiterea lui Bjoza

 
Paul Andreescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, filiala Constanța a formulat un punct de vedere în legătură cu cazul Bjoza.
"Am fost și am rămas consecvent în privința acceptării de către Octav Bjoza a funcției de subsecretar de stat. Am considerat și s-a dovedit că acceptarea funcției de către președintele AFDPR a echivalat cu punerea Asociației la picioarele Guvernului Ponta și infirmarea totală a principiilor și a valorilor Asociației. Destituirea este confirmarea că funcția este politică. Acceptarea unei funcții guvernamentale implică obligația alinierii la politica Guvernului, ori dl. Bjoza ar fi trebuit să fie liber de orice constrângere. Acolo trebuia/trebuie numit un istoric tânăr, aplecat asupra perioadei comuniste, a ororilor comunismului și a categoriilor de victime ale sistemului communist, cu gradul lor de suferință și care, în calitatea de subsecretar de stat, să colaboreze cu AFDPR.

Nu obișnuiesc să lovesc în omul căzut și nu am nimic personal cu dl. Bjoza. Divergențele dintre noi nu au avut și nu au nimic de natură personală. Divergențele au fost cauzate de  încălcarea unor principii care au dus la degradarea prestanței și importanței AFDPR, ca asociație civică, dupa dispariția lui Ticu Dumitrescu. Am să enumăr doar ștergerea pe pagina web a AFDPR a oricăror informații despre fondatorul și omul Constantin Ticu Dumitrescu și înlocuirea exclusivă și jenantă cu informații despre propria persoană, precum și lipsa oricărei atitudini față de atacurile PSD la legile justiției și la măsurile de aservire a justiției.
Ce atitudine a luat dl. Bjoza și AFDPR față de represiunea PSD-ALDE, din 10 august 2018, din Piața Victoriei? Niciuna. Singura filială care a avut atitudini împotriva abuzurilor Guvernărilor PSD, a fost și a rămas filiala Constanța.
(...) Din funcția de subsecretar de stat, dl. Bjoza nu avea voie să facă nicio referire la Holocaust. Cât privește calitatea de președinte al AFDPR și de fost deținut politic, declarația “Copiii noștri au suferit toată viața și este nedrept ca măcar acum, după 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, să nu li se facă unele reparații morale și materiale, indiferent de faptul că părinții lor au fost "criminali de război", "naziști", "legionari" sau comuniști” este cât se poate de gravă și în totala contradicție cu principiile, cu obiectivele constituirii și existentei AFDPR și cu statutul.  Sper ca dl. Bjoza să aibă înțelepciunea din ceasul al 12-lea și să renunțe cu demnitate la o eventuală acționare în judecată a primului-ministru", susține Paul Andreescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii