Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pragul electoral de 5% va fi menţinut USL susţine votul uninominal şi reducerea numărului de parlamentari

ro

12 Apr, 2012 00:00 1635 Marime text
pnl_uninominal1.jpgComisia parlamentară pentru elaborarea legislaţiei electorale a respins propunerea ca viitoarele alegeri să se desfăşoare pe vot uninominal pur, însă a adoptat varianta sistemului mixt - o parte dintre parlamentari să fie aleşi uninominal, o parte pe liste.

pnlvotuninominal-PuiuHasotti10.jpgAnterior votului, atât liderii USL, cât şi cei ai PDL au declarat că susţin sistemul de vot uninominal pur. Principiile pe care le susţine PDL se referă la reducerea numărului de parlamentari, votul uninominal şi menţinerea pragului electoral de 5%. De altfel, şi preşedintele Traian Băsescu a cerut în repetate rânduri ca parlamentarii PDL să susţină şi să impună în Parlament introducerea uninominalului pur. Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat că este limpede faptul că trebuie adoptată o nouă lege electorală, USL pornind de la prevederile propunerii sale legislative, respectiv votul uninominal şi reducerea numărului de parlamentari.
Haşotti a menţionat că s-a stabilit ca în Comisia de Cod electoral deciziile să fie luate prin consens sau, dacă nu, cu minimum 11 voturi, iar abţinerile să fie din partea a cel puţin două formaţiuni politice. Întrebat dacă este posibil să se ajungă la o situaţie mixtă, ca în sistemul german, care are mai multe formule (jumătate aleşi pe listă, jumătate aleşi uninominal), senatorul liberal a răspuns că este prematur să fie discutată această chestiune, dar că nu exclude posibilitatea.
Pragul electoral va fi discutat săptămâna viitoare, dar în principiu, toată lumea este de acord cu prag de 5%.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii